Uprava za vjerska pitanja Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini će i ove godine u saradnji sa Media centrom Islamske zajednice organizirati Ramazanski kviz "Vjera i domovina".

Ekipa Radija BIR je i ove godine, na što su vjerni slušaoci ovog radija i navikli, pripremila kvalitetan i ekskluzivan ramazanski program.

FAKULTET ISLAMSKIH NAUKA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Organizuje program

DIPLOMA U ISLAMSKIM NAUKAMA 2022.

na bosanskom jeziku

Finalno takmičenje u učenju sura napamet "Hind", koje organizuje Škola Kur'ana Muftijstva travničkog - Ebu Bekr Es-Siddik, održat će se u nedjelju 13.02.2022. u Čaršijskoj džamiji u Novom Travniku, prema ustaljenim kategorijama, pravilima i protokolu. Ovogodišnje, deveto takmičenje donosi i nekoliko izmjena.

 
Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine. Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: "Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta." U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenja Kur'ana, upućivanja dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.
Stranica 1 od 26