Održano 26. finalno takmičenje polaznika mektebske pouke u Sarajevu

26 Maj 2024

U nedjelju, 26. maja 2024. godine,  na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu je održano Finale 26. takmičenja polaznika mektepske pouke, a učešće je uzelo ukupno 37 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Njemačke koji su se takmičili u kategorijama Kiraet II, Test općeg znanja II, Test općeg znanja III i Kiraet III.

Nakon održanog takmičenja, saopšteni su rezultati takmičenja i dodijeljena su priznanja učesnicima takmičenja i njihovim mualimima i mualimama.

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje - II nivo osvojili su: Ermin Palić (Muftijstvo travničko), Emina Pivalić (Muftijstvo bihaćko) i Amila Ibrahimović (Muftijstvo tuzlansko) 

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje - III nivo osvojili su: Dženita Esmić (Muftijstvo tuzlansko), Lamija Lelak (Muftijstvo travničko) i Adna Kamiš (Muftijstvo mostarsko)

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet - II nivo osvojili su: Harun Drkić (Muftijstvo sarajevsko), Ahmed Hodžić (Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj) i Isa Osmić (Muftijstvo zeničko)

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet - III nivo osvojili su: Abdulah Sinanović (Muftijstvo zeničko), Zejneb Balić (Muftijstvo sarajevsko) i Merjem Hodžić (Muftijstvo tuzlansko)

U ekipnom poretku po muftijstvima, prvo mjesto pripalo je Muftijstvu zeničkom, drugo mjesto Muftijstvu travničkom i treće mjesto Muftijstvu tuzlanskom.

Nakon održanog takmičarsko dijela na Fakultetu islamskih nauka svečani program je nastavljen poslije ikindija-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji  gdje su dodijeljene diplome i nagrade pobjednicima mektepskog takmičenja i njihovim muallimima. 

Svečanosti su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za brak i porodicu dr. Safija Malkić, direktor Fonda "Bošnjaci" Šahin Kerla, kao i drugi predstavnici Islamske zajednice.

- Izražavam svoje veliko zadovoljstvo i sreću da smo danas okupljeni ovim povodom. Ima dova koju stalno učimo, svjesni da je znanje najveći dragulj koje je Gospodar darovao,  Gospodaru, povećaj moje znanje. Znanje je ono čime se čovjek, kao najljepšim ruhom, može okititi. Zato, naša djeca koja pohađaju mektebe su na tragu našeg osnovnog zaduženja kojim nas je Poslanik obavezao kada je kazao Poslan sam kao vjeroučitelj, kao onaj koji poučava, odgaja, upućuje na pravi put - kazao je reisul-ulema u obraćanju prisutnim.

- Istine vjere su sadržane u Kur'anu i sunnetu, to je osnova naše vjere. Zato, svi oni koji se nalaze na putu poučavanja onog s čim je došao Poslanik, stoje na njegovom mjestu. Čestitam našoj djeci, onima koji su uzeli učešća na takmičenju ali svoj djeci u mektebima, koja marljivo dolaze i uče, kao i muallimima koji su vrijedno radili tokom cijele godine. Zahvaljujem svim služama unutar Islamske zajednice, koje rade na ovim programima. Rad koji oni unose u živote mladih ljudi je nešto što je neizmjerno važno i vrijedno. Polaznicima naših mekteba želim da usvoje što veće znanje i da to znanje koristi u njihovim životima. Posebno čestitam i zahvaljujem Fondu "Bošnjaci" koji nas godinama prati, za sve ono što čini i radi da naša djeca imaju važnu podršku na putu stjecanja znanja - poručio je reisul-ulema Kavazović.

U obraćanju prisutnim, direktor Malkić je kazao da je ova mektepska godina uspješno završena, te je zahvalio reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na kontinuiranoj podršci.

Voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove dr. Enes-ef. Svraka podsjetio je da je mektepska pouka jedna od najznačajnijih aktivnosti Islamske zajednice.

- Danas smo uručili nagrade najvrednijim, najuspješnijim takmičarima, kao i njihovim muallimima.

Zahvaljujemo svima koji su svojim prisustvom odali prizanje našim polaznicima mekteba - kazao je dr. Svraka.

Ovom prilikom dodijeljena su priznanja i nagrade polaznicima mekteba - pobjednicima takmičenja, kao i priznanja i nagrade najuspješnijim muallimima kroz mektepsko takmičenje. Nagrade je obezbijedio Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Fond "Bošnjaci".

Također na svečanosti je uručena i zahvalnica Fondu "Bošnjaci". 

Prigodan program izveli su polaznici mektepske pouke medžlisa Islamske zajednice Žepče i Prijedor. 

(MINA)

Čitano 397 puta