Završena manifestacija "Žena, porodica i zajednica"

15 Septembar 2023

U petak, 15.09. 2023. godine u Velikoj sali Općine Travnik prigodnim programom i dodjelom plaketa "Esma sultanija" i "Princeza Dževhera"  je završena je ovogodišnja manifestacija "Žena, porodica i zajednica".

Ova manifestacija se već sedmu godinu realizuje na području Muftijstva travničkog i ima za cilj promociju aktivizma žene Bošnjakinje u zajednici, kao i promociju porodičnih i tradicijskih vrijednosti u okvirima Islamske zajednice.

Priznanja u vidu plaketa i novčanih nagrada dodijeljena su ženama koje su svojim nesebičnim radom doprinijele vjerskoj i društvenoj zajednici u proteklim godinama. 

Na samom početku manifestacije, prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Zehrudin-ef. Hadžić, uputivši riječi zahvalnosti svima onima koji su učestvovali i pomogli u realizaciji sadržaja.

Muftija travnički dr. Ahmed Adilović u svom obraćanju je istakao da svake godine manifestacija svojim bogatim sadržajima i porukama afirmira ženski aktivizam i tradicijske vrijednosti, pružajući na taj način punu podršku ženama, Bošnjakinjama u njihovim poslovima i aktivnostima. 

Pored obraćanja domaćina i organizatora, prisutnim gostima svečanosti, prigodno su se obratili direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini dr. hfz. Mensur Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu, pri Upravi za vjerske poslove dr. Safija Malkić i premijer SBK Tahir Lendo.

Muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović na svečanom dijelu večeri dodijelio je plaketu "Princeza Dževhera" Emini Alispahić, predsjednici Udruženja za djecu sa poteškoćama u razvoju "Sreća za sve", za doprinos društvenoj zajednici i plaketu "Esma sultanija" Elvedini Plasto, muallimi MIZ Kakanj, za doprinos vjerskoj zajednici. 

Osim plaketa i novčanih nagrada, voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove dr. Safija Malkić uručila je zahvalnicu Odjelu za brak i porodicu Medžlisa IZ Travnik za izuzetan doprinos i podršku manifestaciji. 

(Lejla Kasum/Preporod.info)

Čitano 382 puta