U Jajcu završen drugi dio manifestacije "Žena, porodica i zajednica"

26 Avgust 2018

Danas je u Jajcu prigodnim programom u džamiji u naselju Volijak završena manifestacija "Žena, porodica i zajednica"

Manifestacija "Žena, porodica i zajednica" trajala je dva dana. Sinoć, u subotu navečer u Kristalnoj sali Općine Bugojno, održan je svečani dio manifestacije gdje je prisustvovala i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović kojoj je tom prilikom uručena plaketa “Princeza Dževhera” za izuzetan doprinos promociji ženskog aktivizma, dok je plaketa “Esma sultanija” uručena prof. Lejli Bešo-Haskić.

Drugi dan manifestacije “Žena, porodica i zajednica” danas je nastavljen u Jajcu, a Organizacioni odbor je isplanirao šarolik i bogat program. Program je bio prilagođen i namijenjen  gostima koji su došli iz svih medžlisa Muftijstva travničkog.

U džamiji na Volijaku proučen je Jasin i dova svim ženama, sultanijama, princezama, kraljicama, vakifama, muslimankama koje su dale doprinos u razvoju porodice i zajednice.

S djecom je realizirana radionica u prostorijama vrtića “Emina”, gdje su o njima brinule i s njima se zabavljale tete pomenutog vrtića i jedna učiteljica. Radili su u tri grupe i imali različite zadatke. Najmlađi su crtali svoju mamu – svoju sultaniju, srednja grupa su pisali o svojim majkama sultanijama, a starija grupa je učila zanimljivosti o Esmi sultaniji i nakon učenja su imali kviz.

Iako je bilo planirano druženje na Plivskim jezerima, zbog lošeg vremena pronašlo se alternativno rješenje, a svi gosti su dočekani, počašćeni i dostojanstveno ispraćeni iz Jajca.

Ovim putem Medžlis Islamke zajednice Jajce zahvaljuje se sponzorima, prije svega načelniku općine Jajce Edinu Hozanu te privredniku Medagi Hodžiću.

(www.jajce-online.com)

Čitano 2772 puta