Tribina za žene na temu "Istina o kojoj se šuti"

06 Avgust 2018

U povodu obilježavanja dvadesete jubilarne godišnjice manifetsacije "Dani otpora-dani slobode Privor 1992-2018", u subotu 4. augusta 2018., u sportskoj sali Osnovne škole "Voljevac" u Gornjem Vakufu održana je tribina za žene na temu "Istina o kojoj se šuti". Organizatori tribine bili su Asocijacija žena "Nur" MIZ Gornji Vakuf i Udruženje građana "Bolja budućnost" iz Privora. Pokrovitelj manifestacije bilo je Muftijstvo travničko.

Na početku tribine, nakon proučene Fatihe našim šehidima i našoj Hatidži Mehmedović, u svojstvu domaćina obratila se muallima Ulfeta Šečunović koja je prisutnima zaželjela dobrodošlicu i ukratko ih upoznala sa programom manifestacije.

 

Gosti predavači na tribini bile su prof. Lejla Bešo-Haskić, koordinatorica Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva travničkog i dr. Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata". Ispričavši prisutnima svoju ratnu priču kroz koju je prošla, Hasečić je pozvala sve žene koje su bile žrtve ratnog silovanja ili bilo kakvog drugog zlostavljanja da prekinu svoju šutnju i progovore o onome što su doživjele i preživjele. Samo na taj način i uz kaznu dželatima koju zaslužuju moći će pronaći svoj mir. Takođe je naglasila da je jako važno ostaviti pisani i dokumentovani trag o svemu što su žene Bošnjakinje, ali i muškarci Bošnjaci, proživjeli u proteklom ratu.

 


Prisutnima se takođe obratila i potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, dr. Melika Mahmutbegović, koja je na vrlo emotivan način govorila o dobro smišljenom zločinu koji je počinjen nad ženama Bošnjakinjama u posljednjem genocidu s ciljem da se oslabi bošnjačka porodica, jer bosansko-hercegovačka žena na našim područjima predstavlja glavni stub i snagu porodice.

Čitano 1898 puta