Svečani program manifestacije "Žena, porodica i zajednica" u Bugojnu

26 Avgust 2018

U subotu navečer (25.augusta 2018. godine) u Bugojnu, a u organizaciji Muftijstva travničkog te u saradnji sa bugojanskim i jajačkim medžlisom IZ organizovana je dvodnevna manifestacija „Žena, porodica i zajednica“ koja je proistekla iz prošlogodišnjih „Dana Esme sultanije“ u Jajcu.

Ovo je prvi projekat ove vrste u Bosni i Hercegovini, a glavni je cilj promoviranje porodičnih vrijednosti te afirmiranje rada i uloge žena unutar Islamske zajednice.

Manifestacija je počela svečanim programom u Kristalnoj sali Općine Bugojno, a u nedjelju (26.08.) je planiran program u džamiji na Volijaku u Jajcu te radionica za djecu. Manifestacija se završava u poslijepodnevnim satima druženjem na Malom Plivskom jezeru.

Plaketu „Princeza Dževhera“ dodijeljeno je dr. Meliki Mahmutbegović za izuzetan doprinos promociji ženskog aktivizma, dok je plaketa „Esma Sultanija“ dodijeljeno Lejli Bešo-Haskić za izuzetan doprinos promociji ženskog aktivizma i tradicijskih vrijednosti. Plakete je uručio Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

-Večerašnji dio manifestacije se odnosu na svečani dio dodjele plaketa priznanja za žene koje su doprinijele afirmaciji ženskog aktivizma i koji doprinose očuvanju naše tradicije i vjere. Prisutne se bile koordinatorice sa svojim članicama sa cijelog područja muftiluka travničkog, a nosilac večerašnje manifestacije i pokrovitelj muftijstvo travničko, zajedno sa Medžlisom IZ Bugojno i Jajce. Dodijeljene su dvije plakete, prva plaketa simbolično je vezana za žene čija nosi imena džamija. Na području našem jedino je to Esma Sultanija džamija u Jajcu i džamija Princeze Dževhere u Bugojnu. Prvu plaketu Princeze Dževhere iz Bugojna dodijeljena je Potpredsjednici FBiH dr. Meliki Mahmutbegović, a druga Esma Sultanija dodijeljeno je koordinatorici za ženski aktivizam ispred Muftijstva travničkog prof. Lejli Bešo-Haskić – istakla je Suvada Šehić, nosilac aktivnosti Aktiva žena „Asr“ Medžlisa IZ Bugojno.

-Aktiviranjem odjela za ženu, brak i porodicu pri Rijasetu IZ željeli smo skrenuti pažnju generalno u Islamskoj zajednici ali i u našem društvu na položaj i ulogu žene, važnost svega onoga što žena nosi sa sobom, težinu odgovornosti kojoj se ne pridaje dovoljno pažnja i da na neki način nagradimo taj trud i zalaganje žena. U tom smislu Medžlis IZ Jajce je prošle godine pokrenuo jednu inicijativu a od ove godine je i Bugojno uključeno u nju, da se takvim ženama na području našeg Muftijstva bar preko nekoliko njih dodijele plakete ali i da se pošalje poruka u tom pravcu u kojima sam ranije govorio. Simboliku vidimo u dvije džamije koje su centralne u našem Muftijstvu, to su džamija Princeze Dževhere i džamija Esme sultanije i mi smo jedinstveno muftijstvo i po tome što imamo dvije centralne gradske džamije koji nose imena žena, jedna Princeze, druga Sultanije i možda u toj simbolici upravo leži činjenica da odavde treba da se pošalje jedna takva poruka. Upravo sa tim ciljem želimo kroz ovu manifestaciju afirmisati ženu, njenu ulogu i potcrtati važnost njene uloge kako u porodici, tako u društvu, ali i našoj zajednici – kazao je za bug.ba Vehid-ef. Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno.

Na početku ašere je proučila Ajla Turčinović, te je manifestaciju uveličao hor Asr Bugojno.

(www.bug.ba i www.bugojno-danas.info)

 

Čitano 2193 puta