Radio BIR - Jedinstveni cjelodnevni ramazanski program

30 Mart 2022

Ekipa Radija BIR je i ove godine, na što su vjerni slušaoci ovog radija i navikli, pripremila kvalitetan i ekskluzivan ramazanski program.

 

- Birali smo za naše slušaoce različite starosne dobi i preferencija zanimljive i edukativne sadržaje koji će doprinijeti da i ove godine Radio BIR bude njihov izbor i da ramazanske dane provedu upravo uz našu radio stanicu - izjavila je za Agenciju MINA glavna urednica Radija BIR Emira Musa.

"Ramazansko jutro" je jutarnji program Radija BIR u kojem će voditelji kreirati jedinstvenu ramazansku atmosferu, donoseći informacije o ramazanskim aktivnostima u našoj zemlji, dijaspori i svijetu. U okviru ovog programa bit će emitovana rubrika "Naši ramazanski dani", u kojoj će biti predstavljene ramazanske aktivnosti i organizacija ramazanskog života u džematima, te obavljeni razgovori s glavnim imamima u medžlisima u zemlji i dijaspori.

U redovnom terminu od 10.00 sati ponedjeljkom Radio BIR će emitovati emisiju "Ibadeti-veza sa Stvoriteljem", utorkom "Svjetove Kur'ana", srijedom emisiju "Radio terapija", dok će četvrtkom novinarka Alma Hadžić pripremati zanimljive reportažne ramazanske priče. Petkom u uobičajenom terminu bit će emitovana emisija "Ćudoređe", subotom "TV mekteb", a nedjeljom "Porodica i zajednica".

"Ramazanska mukabela", jedan od najslušanijih sadržaja programa Radija BIR, ovog ramazana bit će emitovana u tri termina: poslije sehura, prije podne i poslije jacija-namaza.

Radio BIR će u popodnevnom programu emitovati serijal "Poruka vjere, poruka dobra" u kojem eminentni gosti da govore o islamskim temama, dok će od 16.00 sati ovoga ramazana svaki drugi dan biti emitovano "Druženje s hafizom Sulejmanom Bugarijem". Ovaj ekskluzivni serijal pripremila je novinarka Radija BIR Nadira Hurem.

Ostalim danima u ovom terminu bit će emitovan serijal "Put hafiza", koji je za ovaj ramazanski program pripremio novinar BIR TV Maid Dizdarević. Centralna informativna emisija biti emitovana u standardnom terminu od 17.00 sati.

U saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ za najmlađe slušatelje pripremljen je i "Mektepski kviz", koji će se emitovati svakog radnog dana u 17.30 sati. U okviru ovog kviza takmičit će se 64 polaznika mektebske nastave koji su učešće u kvizu obezbijedili na takmičenjima organizovanim na nivou muftijstava, a za pobjednike su osigurane i vrijedne nagrade.

Ovogodišnji "Iftarski program" bit će realiziran uživo iz 15 bosanskohercegovačkih gradova, u okviru serijala "Ramazan u Bosni".

- Posjetit ćemo 15 gradova iz kojih ćemo uživo prenijeti ramazansku atmosferu, predstaviti vjerski život u mjesecu ramazanu u određenom gradu, ugostiti najznačajnije osobe iz vjerskog i kulturnog života, te pokazati raznolikost, ljepotu i duhovnost u BiH. Ramazanski programi u drugim medijima se uglavnom snimaju ranije, ali mi smo htjeli emitovanjem sadržaja uživo doprinijeti da taj osjećaj mubarek ramazana u punini prenesemo do naših slušatelja - kazala je Musa.

Iftarski program vodit će novinari Radija BIR Nedžad Abdić, Merima Uzunalić, Tarik Dautović, Nadira Hurem i Alma Hadžić.

Radio BIR će ovog ramazana prenijeti i snažne duhovne poruke muftija Islamske zajednice, u okviru rubrike "Poruke dana".

- Želim posebno izdvojiti "Sehurski program" koji se realizuje uživo već osmu sezonu i koji je jedan od naših najprepoznatljivijih programskih sadržaja. Sehurski program vodi i uređuje prof. dr. Zehra Alispahić sa Fakulteta islamskih nauka (FIN) i ove godine fokus će biti na vrijednostima i vrlinama naše domovine Bosne i Hercegovine - kazala je Musa.

Slušateljima i postačima je uputila ramazansku čestitku, s željom da im ramazanski dani budu blagoslovljeni i berićetni.

- Nadamo se da ćemo sadržajima ramazanskog programa opravdati povjerenje i da će talasi Radija BIR u ramazanu biti vaš izbor - poručila je glavna urednica Radija BIR Emira Musa.

(MINA)

https://www.preporod.info/bs/article/29845/radio-bir-jedinstveni-cjelodnevni-ramazanski-program

https://www.bir.ba/

Čitano 1099 puta