Muftija travnički prisustvovao završnici manifestacije „Dani Ahmed-agine džamije 431 godina postojanja“ u Vitezu

29 Oktobar 2021

U petak, 29. oktobra 2021. godine, u sali Vatrogasnog doma u Vitezu održan je centralni program Manifestacije „Dani Ahmed-agine džamije“ u povodu obilježavanja 431. godine postojanja džamije.

Na početku svečanog programa prisutne je poselamio glavni imam MIZ Vitez, Omer-ef. Sikira. Nakon toga uručene su diplome i nagrade za tri najbolja literarna rada i to: Šehić Lamija (1. mjesto), Pezić Sara (2.mjesto) i Zlotrg Erna (3.mjesto).

Gost predavač na ovogodišnjem centralnom programu manifestacije bio je prof. dr. Nusret Isanović koji je prisutne počastio predavanjem na temu "Dragulji bosanske arhitekture džamije", dok je prigodnu ilahiju izveo Ibrahim Bilčević.

Posebno zadovoljstvo i ove godine je bilo ugostiti Muftiju travničkog, dr. Ahmed-ef. Adilovića koji je u svom obraćanju istakao važnost vakufa za zajednicu, te pohvalo aktivnosti Mreže mladih na području medžlisa.

Na samom kraju manifestacije uručene su zahvalnice i i prigodni pokloni za sve one koji su dali svoj doprinos da se ova manifestacija održi.

Ovo je ujedno i posljednja aktivnost s kojom je manifestacija „Dani Ahmed-agine džamije“ zvanično zatvorena.

Manifestacija "Dani Ahmed-agine džamije 431 godina postojanja" je počela 22. oktobra 2021. godine hutbom o Ahmed-aginoj džamiji na nivou medžlisa Vitez. Poslije džume namaza ispred Ahmed-agine džamije džematlije su imale priliku da se počaste slatkišima.

U sklopu obilježavanja manifestacije otvorena je i „Izložba fotografija i historijskog materijala o Ahmed-aginoj džamiji“ u biblioteci medžlisa koja je trajala do petka 29.oktobra. Izložba se sastojala iz nekoliko segmenata: stare fotografije džamije i njenih imama sa biografijama, zatim pisani dokumenti rahmetli Hasan-ef. Mujkića, kao i dostupne literatura u kojoj se spominje Ahmed-agina džamija kroz historiju.

U subotu, 23. oktobra 2021. godine, u Velikoj sali Medžlsa organizovana je promocija knjige „Omer ibn Abdulaziz“, a promotori su bili dr. Šefik Kurdić i Osman-ef. Kurdić.

Potom je u nedjelju, 24. oktobra 2021. godine, održan historijski čas za polaznike mektebske nastave džemata Vitez u Ahmed-aginoj džamiji. Čas je održao imam Ahmed-agine džamije Mihnet-ef. Mehmedović koji dužnost prvog imama, hatiba i mualima obnaša već punih 26 godina. Dok je u četvrtak, 28. oktobra poslije jacije namaza u Ahmed-aginoj džamiji održana centralna mevludska svečanost gdje su izvođači programa bili imami MIZ Vitez, a predavač glavni imam Omer-ef. Sikira.

Čitano 241 puta