Muftija Adilović u Ahmićima: Ne smijemo dozvoliti da izjednače žrtvu i zločinca

16 April 2023

Današnjem obilježavanju 30. godišnjice ratnog zločina nad bošnjačkim civilima u Ahmićima, u kojem su jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Džokeri i Maturice ubile 116 osoba, prisustvovao je i muftija travnički Ahmed Adilović.

 

- Mi moramo individualno, kolektivno i institucionalno da radimo na tome da ovo što se desilo ovdje, da cijeli svijet zna za to, da se uzmu pouke iz toga, procesi da se dovedu do kraja i da se učini da se ovako nešto više nikada ne ponovi - poručio je muftija Adilović.

Prema njegovim riječima, svako pojedinačno može značajno doprinijeti u tom procesu.

- Možemo da radimo na tome tako što ćemo našoj djeci više govoriti o ovome i kakva je situacija u kojoj se danas nalazimo, da budemo spremni da branimo ono što smo mi i naše vrijednosti. Ne smijemo dozvoliti mi i oni koji nas predstavljaju da se izjednači žrtva i zločinac i da se porcesuiraju neki koji nisu krivi, a da zločinci ostanu ne procesuirani, da se iskrivljena slika pošalje u svijet kako su ovdje svi bili isti - kazao je muftija Adilović za BIR TV.

Dodao je da Allah, dž.š., jasno poručuje da, ako želimo uspjeh i na ovom i na budućem svijetu, treba da vjerujemo u Njega, da Ga se bojimo i da se oslanjamo na Njega.

- Bogobojaznost se najčešće definiše kao klonjenje harama i činjenje onoga što je dobro i što je Gospodar naredio. Toga treba da se držimo i onda ćemo ostvariti onoliko koliko je moguće i pravde i naših ciljeva na ovome svijetu, a tako ćemo ostvariti i ono što želimo na budećem svijetu - kazao je muftija Adilović.

(Preporod.info)

Čitano 394 puta