Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić danas je poručio da su dobronamjernost i žrtva za zajedničke interese posebnost bosanskog čovjeka. Centralna svečanost "514. dana Ajvatovice" održana je danas na platou Ajvatovice, a hiljadama okupljenih vjernika, u svojstvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obratio se muftija Kudić. On je prenio selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića i naglasio da je "njegova posvećenost i podrška ovakvim programima pokazatelj da Islamska zajednica brine o muslimanima i njihovim aktivnostima u svim dijelovima Bosne i Hercegovine".

Muftija travnički i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije "514. dani Ajvatovice" dr. Ahmed-ef. Adilović danas je izjavio da je dova sastavni dio svih ibadeta i svih dobrih djela.

Tradicionalno nakon prolaska kroz stijenu na Ajvatovici muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović proučio je dovu. 

U prisustvu više hiljada vjernika danas je na platou Ajvatovice održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije "514. dani Ajvatovice". Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, predstavnici vlasti, kao i brojni drugi gosti.

Nakon današnjeg defilea konjanika, u džamiji Hasana Kafije Pruščaka u Pruscu je održan vjerski program, u okviru kojeg su nastupili hafizi iz Republike Turske, Hor studenata Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici i Tarikatski centar.

Građani Donjeg Vakufa dočekali su više od 300 konjanika koji su u okviru manifestacije "Dani Ajvatovice"izveli svoj čuveni defile kroz ovaj grad. Konjanici su pristigli sa raznih strana kako bi nastavili put prema Pruscu, gdje će sutra ujutro prisustvovati prozivci zajedno sa bajraktarima, a nakon toga se uputiti prema platou Ajvatovice.

Na musalli Varošnica u Jajcu upriličen je program ispraćaja 24 konjanika na 514. Ajvatovicu predvođena načelnikom općine Jajce, Edinom Hozanom i bajraktarom konjanika MIZ Jajce  Mersudinom Imamovićem.

Plato kod džamije u Karauli kod Travnika jutros je bio ispunjen konjanicima koji su prema tradiciji staroj više od 500 godina, krenuli put prema Donjem Vakufu i Pruscu, kako bi učestvovali na centralnoj svečanosti mnifestacije "Dani Ajvatovice"

Muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović poručio je da brojna dovišta širom domovine otvaraju stranice za bolji život ljudi u ovome svijetu. Naime, u okviru manifestacije "514. Dani Ajvatovice" muftija Smajlović danas je u Plavoj džamiji u Donjem Vakufu kazivao hutbu. Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka.

Tradicija, identitet, domovina - Vezirovo slovo o ljubavi

 

Koraci koji nekamo odlaze, zauvijek pamte put kojim su došli. Travničkom čaršijom vezli su se posljednji dani koje pamtim s učeničkim ambicijama na leđima. Sanjala sam snove gdje neprestano cvjetam. Čak, danonoćno, što nije bilo obično za jedan cvijet. Jutra bi mi budio hladni vjetar vlašićkih visina, a mrklim noćima bi odzvanjale neke tišine koje sam iznova i iznova htjela da proživljavam. Tihe, mladalačke patnje. Plavom rijekom plovile su tajne dosanjanog vremena koje su mojim mlađahnim godinama bile blagodat, a i sudbina. Nemogućnost odricanja, vječno prisvajanje i poneka životna predrasuda koja ubrzo nestane. Odrasti u harmoniji travničkog življenja, znači pronaći i zauvijek voljeti sebe. Takvog, svog sebe. Poljem izniklog vremena procvale su obznane kojima se spašavam od bilo kojeg ljudskog nemara i hira. Tada neznano pero, milovalo je istinu o sreći, ali nije bilo sretno. Nemjerljiva suprotnost čiji je krajnji cilj bio utjelovljenje i jedinstvo tijela i duha.  Sanjala sam snove o zambaku, o domu i vlastitom rodu. Nisam se budila. I ne bih, nikada.

Stranica 1 od 48