25.06.2021. godine, u džematu Kaćuni u sklopu 511. dana Ajvatovice, upriličena je promocija knjige "Ljudi Zajednice", autora Ramiza Bećirevića. Promocija se održala u novoizgrađenoj džamiji, a prisutnima se na samom početku obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Busovača dr. hfz. Adnan ef. Srebrenica. Glavni imam je poselamio sve prisutne i izrazio dobrodošlicu promotorima, te je pohvalio istraživački rad autora ovog djela.

Na temeljima tradicije u sretniju budućnost

Jedan ljiljan nikao u toj zemlji, nikao u mojoj Bosni. Hrana mu krv naših šehida, a voda suze naših ponosnih majki. Strah zamijenio hrabrost, suze zamijenile osmijeh. Bošnjački ponos ne daje nikome užitak pobjede. U srce usađena vječna tuga, prema sinu nikada preboljena ljubav, tabuti prazni, porazi veliki, broj nikada konačan.

Na temeljima tradicije u sretniju budućnost

U staroj rezbarenoj bosanskoj sehari čuvalo se svileno, zlatnim nitim tkano djevojačko ruho, baš kao što se stoljećima u našoj Bosni čuva i njeguje bosnjačka tradicija i adet. Čuva se prkosno i srčano, u dubini duše da se ne skrnavi i pohaba.

Na temeljima tradicije u sretniju budućnost

Kad padne prvi pozlaćeni list na uske, zamršene ulice moga sela, milozvučni zvukovi mevluda opiju svakog ko se zadesi u blizini džamije. Ti zvukovi miluju dušu i srca kako slučajnih prolaznika, tako i musafira već dugi, dugi niz godina. Odavno je to postala tradicija ovdje, ali tek rijetki po pričama nena i deda znaju kako je to nekad bilo.

U utorak, 29. juna 2021. godine, u prostorijama Muftijstva travničkog u Travniku organizovan je svečani prijem i dodjela nagrada za najbolje literarne radove na konkursu kojeg je organizovalo Muftijstvo travničko u okviru "511. Dana Ajvatovice", a na temu "Na temeljima tradicije u sretniju budućnost".

U ponedjeljak 28. juna 2021. godine u okviru "511. Dana Ajvatovice" u saradnji sa MDD "Merhamet" organizovana je posjeta centrima i udruženjim za brigu osobama sa posebnim potrebama "Duga" , „Leptir“, „Slatki svijet“ i "Sreća za sve".

Stranica 1 od 58