U Baš džamiji u Donjem Vakufu promocija knjiga i tribina dr. hfz. Kenana Musića

01 Decembar 2016

Dr. hfz. Kenan Musić je autor je dviju knjiga: „Radost gazija Mustafe Pruščaka/Mustafa Pruščak, kadija i muhaddis, život i djelo", i knjige „U susret Resulullahu, životopis Muhammeda, s.a.v.s.". Promocija navedenih knjiga i tribina ovog uvaženog alima,u organizaciji Medžlisa IZ Donji Vakuf održat će se sutra (petak) nakon klanjanja jacije namaza u Baš džamiji.

 

Knjiga „U susret Resulullahu, životopis Muhammeda, s.a.v.s." sadrži fragmente iz neiscrpne biografije Božijeg poslanika, s.a.v.s., kroz koje autor Musić govori više o njegovim sljedbenicima, muslimanima. O tome kako je nastajala muslimanska zajednica na Arabijskom poluotoku, kako je rasla i razvijala se, na koje je probleme nailazila, kako ih je rješavala i kako je došla do stupnja vodeće svjetske civilizacije, ali, istovremeno, i o načinu kako da tim putem prođu muslimani u drugim vremenima i na drugim prostorima.

 

Iz biografije: Dr. hfz. Kenan Musić je dvadesetdeveti doktorand Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Kenan Musić, sin Šemsudina i Medihe, rođen je u Sarajevu 21.04.1979. godine. Svršenik je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu te Univerziteta Al-Azhar u Kairu, Fakultet Usuli-din, katedra za hadisa, gdje je studirao od 1998. do 2000. godine i svršenik Univerziteta u Damasku, Šerijatsko-pravni fakultet čiji je student bio od 1999. do 2005. godine.

 

Od 2002. – 2005. Bio je na postdiplomskom studij na Institutu „Feth" u Damasku, odsjek za hadis pod mentorstvom šejha dr. Nurudina 'Itra eminentnog hadiskog stručnjaka i hanefijskog pravnika od kojeg je dobio i tradicionalnu idžazu za hadis, fikh i tefsir.

 

Godine 2006. prijavio je magistarsku tezu na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu pod naslovom „Džihad u djelu Mustafe Pruščaka 'Radost gazija'". Magistrirao u julu 2009. godine.

 

Kenan Musić je položio hifz pred šejhom Jasinom Karutom, učenikom šejha Abdulmedžida Bekrija et-Tarabišija učitelja sa najkraćim senedom do Vjerovjesnika, s.a.v.s.. Idžazu sa senedom do Poslanika, s.a.v.s., za hifz po Asimovom kiraetu, Šu'be i Hafs zajedno, dobio je od obojice šejhova i posvjedočio je Šejhul-kura' Sirije Krejm Radžih. Idžaza je uručena 25. marta 2005. godine, odnosno 11. safer 1426. h.g. u džamiji Huzejme, r.a., u Damasku.

 

Hfz. Kenan Musić je od 2006. godine asistent i viši asistent na Katedri hadisa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Hafiz Musić je izuzetan poznavalac arapskog i engleskog jezika.

 

Živi u sretnom braku sa suprugom Adnom i otac je četvero djece: Zejneb, Ahmeda, Farisa i Tarika.

All for Joomla All for Webmasters