"Hidžab, moj izbor, identitet i pravo"

31 Januar 2017

"Hidžab, moj izbor, identitet i pravo" naziv je tribune koja će biti održana sutra u amfiteatru Kulturnog centra prinzece Dževhere, sa početkom u 17 sati i 30 minuta. Tribinu organizuje Aktiv žena "Asr", koji djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Bugojno, a u povodu 01. februara Svjetskog dana hidžaba.

 

Gošće tribune su dr. Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, i mr. Svetlana Bajić, muzejska savjetnica Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

 

Svjetski dan hidžaba prvi put je obilježen 2013. godine i to na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka koja je ovim prijedlogom željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo. Osnovni cilj je bilo otklanjanje barijera radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kao i kontraverzi koje se vežu za hidžab, koji je prvenstveno izbor muslimanki.

 

Prošle godine ova akcija je imala veliki odziv u zemljama kao što su: Velika Britanija, Australija, Indija, Pakistan, Francuska i Njemačka.

 

Prva žena koja se pokrila u našoj zemlji bila je Melika Bosnavi, a pokrila se 1983.godine u Sarajevu i to njeno pokrivanje izazvalo je velike kontroverze u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Neposredno pred agresiju na BiH-nu bh žene se ponovo počinju pokrivati i danas ih je sve više, a nerijetko u društvu obavljaju odgovorne funkcije.

 

Obilježavanjem Svjetskog dana hidžana nastoji se razviti svijest o hidžabu kao islamskom ženskom pravu, kao i osvijesti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba.

All for Joomla All for Webmasters