Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstvo travničko u suorganizaciji sa Medžlisom IZ Bugojno i Općinom Bugojno organiziraju Koncert ilahija i kasida horova medresa i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu uz muzičku pratnju benda Armina Muzaferije.

U četvrtak, 28.09.2017. godine nakon akšam namaza u Kulturnom centru princeze Dževhere u Bugojnu tradicionalno je obilježen Dan ašure i Dan Elči Ibraim-pašine medrese Travnik. Prigodan program u povodu ovoga mubarek-dana izveli su članovi hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.

U četvrtak 28. septembra 2017. godine, u prostorijama Islamskog centra na Kalibunaru u Travniku, u organizaciji škole Kur'ana Ebu Bekr Es-Sidik koja djeluje pri Muftijstvu travničkom održan je seminar za mua'llime i muhaffize pod nazivom „Poboljšanje kvaliteta podučavanja Kur'ana".

U povodu Nove hidžretske 1439. godine, delegacija Muftijstva travničkog koju je predvodio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović posjetila je porodilje na odjelu za ginekologiju i akušerstvo Kantonalne bolnice u Travniku.

U srijedu 20. septembra 2017. godine u znak zahvalnosti na podršci za realizaciju projekta plasteničke proizvodnje, 16 plastenika za imame Medzlisa IZ Bugojno, delegacija Okružnog odbora udruženje Ilmijje Bugojno je danas posjetila muftiju dr. Ahmeda Adilovića.