baneri 03 970px100px

Mreža mladih na pohodu "Put istine i sjećanja" povodom 26. godišnjice stradanja Ahmića

17 April 2019

Mreža mladih uzela učešća u memorijalnom pohodu "Put istine i sjećanja" povodom 26. godišnjice stradanja Bošnjaka u selu Ahmići i drugim mjestima u općini Vitez.

U utorak, 16. aprila 2019. godine, obilježena je 26. godišnica stradanja bošnjaka sela Ahmići i općine Vitez. Program obilježavanja je počeo pohodom „Put istine i sjećanja“. Osnovni razlog ovog pohoda jeste da se na miran i dostojanstven način pokaže da Bošnjaci još uvijek pamte genocid i zločine učinjene na ovoj općini, te da nikada neće dozvoliti da ti zločini padnu u zaborav, da će u glavama Bošnjaka uvijek odzvanjati plač tromjesečne bebe koja je  živa spaljena i da nikada neće halaliti život osamdesetogodišnjeg starca.

Kolona učesnika je krenula od Šehidskog mezarja u Vitezu, gdje se proučila Fatiha, potom se nastavilo ka spomen obilježju „Cisterna“. Kratak čas historije i prigodan govor održali su Nedžad Avdić, Advan Akeljić i Mujo Trako. Put je zatim nastavljen prema Gornjoj džamiji u Ahmićima gdje je ispred džamije za učesnike pohoda  pripremljen ručak, a nakon toga učesnici su se uputili prema Donjoj džamiji. Na platou ispred džamije prije podne namaza je upriličeno polaganje cvijeća za sve žrtve ovog zločina. Također, za učesnike pohoda obezbijeđen je prijevoz za povratak u Vitez.

U pohodu je učestvovalo oko sedam stotina učesnika. Svoje učešće u organizaciji uzela je Mreža mladih MIZ Vitez, a u samom pohodu i ostale Mreže mladih Muftijstva travničkog sa svojim aktivistima.

Čitano 249 puta
All for Joomla All for Webmasters