U džematu Lupac održana svečanost tradicionalnih hatmi

27 April 2016

U nedjelju 22. aprila 2016. nakon ikindije namaza u džematu Lupac upriličena je svečanost tradicionalnih hatmi nakon što su polaznici mekteba proučili čitav Kur'an pred marljivim muallimom Almedin ef. Meškovićem.

Uz prisustvo velikog broja djece, roditelja i prijatelja svečanost je otpočela učenjem ajeta iz Časne Knjige. Nakon proučenih odlomaka prisutnima se obratio Almedin ef. Mešković koji je u kraćem uvodu istakao da je u mektebskoj 2015/16. upisano 41 polaznik od kojih: 25 uči u Kur'anu, 9 uči sufaru, dok je prostalih 7 polaznika predškolskog uzrasta.

 

Poznato je da džemat Lupac zadnjih godina niže uspjeh za uspjehom, te je muallim iskoristio priliku da čestita roditeljima i djeci na postignutim rezultatima. Zadnjih pet godina mekteb i muallim iz Lupca su najuspješniji na području Medžlisa Islamske zajednice Vitez.

 

Ove godine su na takmičenju pod nazivom ''Hind'' u Novom Travniku osvojili prvo i treće mjesto. Na takmičenju na nivou Medžlisa Vitez džemat Lupac je postigao najbolje rezultate osvojivši dva prva mjesta iz kiraeta i drugo mjesto iz testa općeg znanja što je u ekipnom poretku polaznicima mektebske natave džemata Lupac donijelo prvo mjesto.

 

Nakon uvoda polaznici mektebske nastave su se predstavili učenjem Kur'ana gledajući i napamet, te ilahijama i veoma poučnim recitalima. Nakon ispitnog dijela najvrjednijim i najredovnijim učenicima su podijeljene prigodne nagrade i priznanja.

 

Na kraju svečanosti uz sadržajno i poučno predavanje prisutnim se obratio profesor Amel-ef. Sarajlić koji je pohvalio rad muallima i džemata te istakao da mnogi mogu uzeti primjer džemata Lupac. Čestitao je muallimu, djeci i roditeljima te poželio još više uspjeha i u narednom periodu, i istakao da roditelji trebaju biti stalna podrška djeci i muallimu. Također su proučena kratka sureta te hatmenska dova.

 

Bile su ovo prve hatme na Medžlisu Islamske zajednice Vitez u tekućoj mektebskoj godini. Na kraju vrijedi istaknuti da je broj polaznika mektebske nastave iz godine u godinu u znatnom porastu što je pokazatelj dobre, uspješne i kvalitetne budućnosti kako za ovaj džemat tako za Medžlis Vitez i društvo u cjelini. Molimo Allaha dž.š., da muallima nagradi iz svojeg obilja te da naši hatmaši i njihovi roditelji nikad ne prekinu vezu sa Kur'ani-Kerimom.

 

ALIHODŽA MIRNES

Čitano 2344 puta
All for Joomla All for Webmasters