U Vitezu organizovan program "U susret ramazanu"

04 Maj 2019

U kino sali Vitez, 4. 5. 2019. g. održana je tradicionalna 15. manifestacija pod nazivom „U susret ramazanu“ u organizaciji udruženje za mlade „Izvor mladosti“ iz Kruščice u saradnji sa MIZ Vitez a pod pokroviteljstvom predsjednika općinskog vijeća g. Hidajeta Sivre.

Prisutnima su se obratili predsjednik udruženja Asmir Dželilović, zatim g. Hidajet Sivro i Glavnim imam MIZ Vitez. Program ilahija izveo je hor polaznika mekteba džemata Dub, imam Esad ef. Fuško.


U drugom dijelu programa ramazansko predavanje i vazu-nasihat održao je Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović. Muftija je u svom obraćanju zaželio svim vjernicima da hairli dočekaju mubarek Ramazan i provedu ga u ibadetu i pokornosti Allahu Uzvišenom. „Ramazan je mjesec Kur'ana i stoga naši dani i noći ramazanske trebali bi biti ispunjeni trenucima u kojima ćemo se maksimalno družiti sa Kur'anom Časnim. Ne bi smjeli sebi dozvoliti da nam prođe Ramazan a da ne proučimo jednu kur'ansku hatmu ili ne pročitamo prevod značena Kur'ana. U Kur'anu se nalaze odgovori na sve naše životne dileme i probleme ali se treba potruditi i pronači ih kroz učenje, čitanje i iščitavanje značenja kur'anskog teksta.


Sve što je Allah Milostivi propisao od ibadeta je u svrhu da nam olakša a nipošto da nam oteža. Takav je slučaj i sa ramazanskim postom koji svojim brojnim koristima olakšava čovjeku život. Dovoljno bi bilo govoriti o koristima posta sa medicinskog aspekta pa da se uvjerimo u istinitost ove tvrdnje.


Ramazan je vrijeme našeg međusobnog približavanja i popravljanja međuljudskih odnosa. Ashabi nisu sebi dozvoljavali da dočekaju Ramazan a da se nisu potrudili i sve učinili kako bi dočekali Ramazan u najljepšim mogućim odnosima sa onima oko sebe.“ – poručio je, između ostalog, Muftija.

Čitano 763 puta
All for Joomla All for Webmasters