U okviru obilježavanja stradanja Bošnjaka 16. aprila '93. u Ahmićima organizovan poseban program za žene

14 April 2018

Povodom obilježavanja 25. godišnjice stradanja Bošnjaka Lašvanske doline, u petak 13. aprila u gornjoj džamiji u džematu Ahmići, MIZ Vitez organizovan je poseban program za žene poslije akšam namaza.

 

Prisutnima su se obratile koordinatorica MIZ Vitez muallima Dženana Topoljak - Ahmić, koordinatorica Muftijstva travnickog, prof. Lejla Bešo - Haskić i predsjednica Kantonalne organizacije porodica šehida i poginulih boraca, gospođa Đemka Dželilović. Gost predavač bila je muallima Elvedina Plasto.

 

Ovo je već treća godina zaredom kako se u Ahmicima održava poseban program za žene ovakvog karaktera. Cilj programa jeste sačuvati sjećanje na sve golgote rata koje su zadesile stanovništvo Ahmića ali i cijele BIH.

 

Svoje učešće u ovom programu imale su i članice hora Elči Ibrahim pašine medrese iz Travnika koje su izvele prigodne kaside.

 

"Bez obzira na sve što se desilo živjeti se mora. Kako i na koji način, to znamo mi koji smo Allahovom voljom preživjeli. Hvala vam što ste nas posjetili i što nas ne zaboravljate. Teško je, riječima se ne može opisati bol i strah koji smo pretrpjeli", kazala je jedna od preživjelih Ahmićanki.

 

Program je završen učenjem kratkih sura i Jasin dovom za duše umrlih.

Čitano 507 puta
All for Joomla All for Webmasters