U Jajcu otvorena jedinstvena džamija u BiH – prva u romskom naselju

26 Novembar 2017

U nedjelju, 26. novembra 2017. godine, u romskom naselju Skela, džemat Kuprešani, Medžlis islamske zajednice Jajce,  svečano je otvorena džamija za pripadnike najveće nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini. Svečanost otvorenja džamije počela je klanjanjem podne namaza u džamiji, a zatim učenjem Kur’ana, ilahija i obraćanja gostiju prisutnim džematlijama.

 

Fikret-ef. Meštrovac, imam džemata Kuprešani, kojem pripada i punkt Skela, prisutnima se obratio u svojstvu domaćina, a zatim glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce,  Zehrudin-ef. Hadžić koji je istakao da je ovo peta džamija na području Medžlisa Jajce koja je otvorena u 2017. godini.

 

Posebni gosti na otvorenju džamije bili su: direktor Progress Centra iz Travnika, Abdulkadir Indžić, direktor organizacije Al-Ihsan, Ali Al-Džunejbi i predsjednik upravnog odbora organizacije Bejtuš-šarike koja je donirala sredstva za izgradnju džamije Muhammed Al-Abduli, koji je obećao nastavak saradnje i sljedeći projekat koji će se graditi uz džamiju u ovom naselju.

 

U svojstvu izaslanika Muftije travničkog prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno Vehid-ef. Arnaut koji je pohvalio prepoznatljivost i rad Medžlisa Jajce, a ovaj jedinstveni projekat u Bosni i Hercegovini džamija za Rome svakako je još jedan dokaz tome.

 

Na kraju glavni imam Medžlisa IZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić, zahvalio se džematlija iz drugih džemata koji su došli da podijele radost otvorenja džamije, a najzaslužnijima za izgradnju ove džamije uručio je prigodne hedije, a zatim je šejh, Ramiz-ef. Bećirović proučio dovu.

 

-Zahvala pripada Allahu dž.š. koji je omogućio da se realizuje ovaj projekat, međutim, posebno ističemo Mašić Mehmeda, zvani Home, koji je inicirao izgradnju džamije i bio značajna podrška u toku njene izgradnje, rekli su u Medžlis IZ Jajce.

 


Mještani Skele dokazali su se kao odlični domaćini, pripremili su ručak za sve prisutne, ugostili su zvanice i džematlije iz drugih džemata, željeli su na taj način pokazati svoju radost i oduševljenje zbog otvorenja džamije ali i da su ravnopravni članovi naše zajednice, da se o njima vodi briga i da se na njih može i treba računati.

 

 

Senad-ef. Hadžić

Čitano 512 puta
All for Joomla All for Webmasters