Svečana promocija novih učača Kur'ana u Vitezu

07 Mart 2020

U subotu 07. marta 2020. godine, u Ahmedaginoj džamiji u Vitezu obavljena je svečana promocija novih učača Kur'ana Časnog, kojih je bilo ukupno 20, i to 11 polaznica kursa arapskog pisma kod mualime Đenane Topoljak-Ahmić, te 9 polaznika kod imama i muallima Ahmedagine džamije i Mihnet ef. Mehmedovića.

Svi oni preuzeli su svjedodžbe kao dokaz o uspješno završenom kursu, kao i primjerke Kur'ana kao simboličane poklone od strane džemata.

Ovu svečanost svojim je prisustvom uveličao glavni imam Medžlisa IZ Vitez, Omer-ef. Sikira, koji se prisutnim kratko obratio, izrazivši pritom radost povodom ovog mubareka i poslao poruku o važnosti svakog vjernika, jer je i džamija kao sveto mjesto samo zidina bez vjernika u njoj, da joj daju pravo značenje i smisao. Glavni imam, Omer-ef. i predsjednik Medžlisa Haris Šehić uručili su priznanje Mihnet-ef. Mehmedoviću, za najboljeg muallima na području Medžlisa IZ-e Vitez za 2018/2019. godinu.

Rukovodilac Škole Kur'ana Ebu Bekr Es-Siddik i glavni imam Medžlisa IZ Novi Travnik Haris-ef. Amidžić uljepšao je svečanost svojim obraćanjem i kratkim porukama. On je govorio na temu važanosti Kur'ana u životu jednog vjernika.

Gost predavač bio je imam džemata Kalibunar u Travniku, mr. Aljo-ef. Cikotić. Kako je to običaj kod nas, Aljo ef. se prvo obratio prisutnima u Ahmedaginoj džamiji, a zatim se nastavilo druženje u Divanhani džamije uz kahvu i tortu. Predavanje Alje-ef. Cikotića je također bilo prožeto porukama kojima se nastojala podići svijest kako o učenju, tako i o razumijevanju Kur'ana. On nas je podsjeto da je jako bitno čitati i prijevod Kur'ana kako bi vjernik znao šta mu njegov Gospodar poručuje, kako bi znao sve što je bilo u prošlosti, kojim smjernicama treba da se danas vodi, te da nas Kur'an vodi i u budućnost.

Na kraju programa u Ahmedaginoj džamiji, Sakib-ef. Peskić je proučio ašare, a Aljo-ef. dovu, nakon čega se nastavilo s druženjem u Divanhani Ahmedagine džamije.

(MIZ Vitez)

Čitano 602 puta