Skupština pozitivno ocijenila rad MIZ Bugojno za 2016. i usvojila plan za 2017.

18 Februar 2017

U petak, 17.02.2017. godine održana je Skupština Medžlisa IZ Bugojno na kojoj su razmatrani izvještaji za prošlu i planovi za tekuću godinu.Na 4. sjednici Skupština Medžlisa IZ Bugojno pozitivno je ocijenila rad ove institucije.

 Otvorene su tri džamije (Kopčić, Kupres i Čipuljić), jedan poslovni centar. U džematima podignut viši nivo cjelokupnog rada, posebno u vjeronauci i školi Kur'ana. Istaknuti džemati Kopčića, Odžaka i Čipuljića. Uručeno je priznanje za najboljeg vakifa Medžlisa islamske zajednice Bugojno u 2016. godini rahmetli hadži Hasanu Karašin i hadži Šidi (rođena Malkić) Karašin. Fuadu ef. Bišiću, imamu džemata Poriče uručeno je priznanje za najboljeg muallima. Članovi Skupštine uputili su čestitku Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazoviću na odbrani doktorske disertacije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

 

U izvještaju o administrativno-pravnom poslovanju posebno su istaknuti poslovi na sređivanju imovine Islamske zajednice u smislu svođenja posjeda u katastru i grunti, pribavljanje donatorskih sredstava iz prijateljskih zemalja: Kuvajta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara, uređenje i održavanje greblja i drugih parcela, članarini, aktivnosti džematskih odbora i drugi. 

 

U planu za 2017, godinu aktivnosti će biti usmjerene u završavanju započetih aktivnosti, kao i gradnja novih džamija i unapređenje svih aktivnosti kako u kvantitetu i kvalitetu, tako i sadržaju.

 

U izvještaju o radu vjerskoprosvjetne službe, članovi Skupštine detaljno su upoznati sa cjelokupnim aktivnostima kako Medžlisa u cjelini, tako i po džematima, kao i aktivnostima sa višim nivoima Muftijstvom i Rijasetom, te državnim institucijama.

 

Urađena je cjelokupna analiza aktivnosti po džematima na osnovu koje se mogu izvući pouke i poruke za još uspješniji rad i rezultate u narednom periodu. Također, članovi su upoznati sa planom rada Vjersko-prosvjetne službe za 2017. godinu.

 

Na kraju su članovi Skupštine razmatrali i usvojili izvještaj o finansijsko-knjigovodstvenom poslovanju za 2016. i plan rada za 2017. godinu, a uvodne napomene podnio je Haris Basara, knjigovođa. Ovom prilikom uručeno je priznanje za najboljeg vakifa Medžlisa islamske zajednice Bugojno u 2016. godini rahmetli hadži Hasanu Karašin i hadži Šidi (rođena Malkić) Karašin. Priznanje su preuzeli sinovi Husein i Omer Karašin.

 

(www.bug.ba)

Čitano 3896 puta