Prigodnim programima u Gornjem vakufu obilježen Dan džamija

14 Maj 2018

U nedjelju 06. maja 2018. godine u džamiji Mehmed-beg Stočanin poslije akšam namaza, priređena je manifestacija „Omladinska akademija“, u cilju obilježavanja 7. maja - Dana džamija u BIH. Nosioci programa su bili Aktiv vjeroučitelja MIZ Gornji Vakuf i AŽ NUR.

 

Program je bio zanimljivog sadržaja, satkan od učenja Kur,ana, salavata, ilahija, kasida. Program su izveli učenici O.š.„Gornji Vakuf“ i hor Asocijacije žena NUR. Za ovu priliku je prezentiran film pod nazivom: "Džamije i mesdžidi MIZ Gornji Vakuf“. Bilo je veoma emotivno. Vođeni smo idejom “Sve što se zabilježi ostaje, a što se ne zabilježi, nestaje.“ 

 

U ovom projektu bio je raspisan konkurs na temu:„Džamija u mom srcu“, a ponuđeno je učenicima od I do IV razreda MSŠ „Gornji Vakuf“, da pišu literarni rad na navedenu temu. Na Konkurs se prijavilo mnogo radova, a oni koji su najuspješniji na literarnom konkursu su:

1. SUŠIĆ ADNA I razred
2. TRKIĆ ELMA II razred
3. KESO LAMIJA III razred

Predavanje o značaju dzamija održao je glavni imam Hidajet ef. Polovina, a gošća programa bila je Lejla Bešo-Haskić, koordinatorica za ženski aktivizam pri Muftijstvu.

 


U ponedjeljak 07.maja 2018 održan je program u OŠ "Gornji Vakuf" povodom Dana džamija,organizovano je takmicenje u izradi maketa naših džamija i likovnim radovima. Na poziv se odazvao veliki broj učenika a komisija je izabrala po tri rada iz obje kategorije. Ispred škole skupu se obratio direktor škole Isaković Dževad, dok se u ime MIZ-a obratio glavni imam, prof. Hidajet Polovina. Nakon toga, prof. Zorlak Hadžira se zahvalila svim sponzorima ove manifestacije, te im uručila zahvalnice.

 

Zatim su prisutni pogledali kraću prezentaciju na temu „7. maj – Dan džamija“, čiji je cilj da djeci u amanet ostavimo da pamte svoju prošlost, te senzibilirati svijest učenika o važnosti ovog dana i važnosti same džamije u našim životima. Moderatorica programa, prof. H. Zorlak, se, takođe, zahvalila svim učenicima i njihovim roditeljima na saradnji za ovu izložbu. Prisutni su mogli pogledati izložbu likovnih radova i maketa naših učenika, koji su nas oduševili svojim umijećima.

Prva tri mjesta u kategoriji likonih radova zauzeli su:

1. Lejla Jusufsphić VI 2
2. Maida TrkićVII 1
3. Jakub Hozić V 2


Prva tri mjesta u kategoriji izrade maketa zauzeli su:


1. Esmin Prijic VI 1
2. Zinedin Gudić V 2
3. Ajdin Gafic VIII 2

 

Čitano 863 puta
All for Joomla All for Webmasters