Posebnim programom obilježen Svjetski dan hidžaba i u Gornjem Vakufu

24 Februar 2020

U petak 21. februara 2020. u prepunom Centru za kulturu i obrazovanje u okviru obilježavanja Svjetskog dana hidžaba održan je svečani program po nazivom: " PROMOCIJA HIDŽABA I PROMICIJA KNJIGA" u organizaciji Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu Islamske zajednice Gornji Vakuf.

 

1. februar se u svijetu odnedavno obilježava kao Dan hidžaba, a ustanovljen je na prijedlog NAZMA KHAN IZ NEW YORKA, koja je željela podstakanuti i muslimanke koje ne nose hidžab, da na jedan dan iskuse hidžab.

 

Prvi dio programa je obilježen učenjem Kur'ana, izvedbom ilahija "Mahrama" i "Hidzab", modnom revijom djevojka i žena Odjela za brak i porodicu MIZ Gornji Vakuf. Ovaj svečani program zaista je nadahnut različitim umijećima, kreacijama i trudom naših učesnica, od najmlađih do najstarijih.

 

U drugom dijelu programa, upriličene su promocije knjiga izdavačke kuće Bookline "Umijeće majčinstva " i " Greške u odgoju djece"  autora Adema Guneša. Promotori su bili prof. Asmir Salihović i  mr. Sejid Strika. Oni su na veoma emotivan i nadahnut način promovirali ulogu majke u današnjem vremenu.

Da program bude bogatiji i svečaniji pobrinuli su se aktivisti "Mreže mladih" MIZ Gornji Vakuf i članovi sekcije "Zlatovez" pri Islamskog centra NUR, . Centar za kulturu i obrazovanje je bio prepun posjetitelja, prvenstveno zbog revije hidžaba koja je održana u toku programa. Posebnu pažnju su privukli tradicionalni hidzabi kao i mlade djevojke sa raskošnim haljinama, nošnjama i mahramama.

Čitano 486 puta