Otvoreno šehidsko spomen-obilježje u džematu Lisac

03 April 2018

U nedjelju, 01.04.2018.g., svačanim činom je otvoreno spomen-obilježje šehidima džemata Lisac. Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, iz ovog džemata 29 šehida je dalo život za slobodu domovine čija su imena isklesana na spomen ploči.

Kada je prije 26 godina napadnuta Bosna i Hercegovina, sloboda oduzeta, životi ugroženi – Bosna je pokazala i dala ono što je najbolje u sebi imala. Ovo centralno spomen-obilježje šehidima ovog kraja svjedoči da su Bošnjaci Novog Travnika spremni na odricanje za dobro zajednice, za vjeru, domovinu i za svoj grad, kao što su bili i šehidi koji su dali živote za odbranu Bosne i Hercegovine, poručeno je sa skupa.

 

Imam džemata Lisac, Ređo ef. Sarajlić, je u svom obraćanju kazao: „Imena 29 šehida koja su ispisana na ovom spomeniku svjedoče da je Novi Travnik i naš džemat imao najbolje sinove. Žrtva u vjeri trajno je živa i vječna, zato se, na ovom mjestu danas – na bosanskoj, krvlju natopljenoj zemlji, ponizno, dostojanstveno i predano sjećamo onih koji su slijedili put hazreti Hamze, šehida Uhuda i Lava islama“

 


Pored brojnih zvanica i gostiju, danas je u Liscu boravio i federalni ministar za pitanja boraca, Salko Bukvarević koji je, istakao da su naši branioci imali želju i potrebu da brane državu Bosnu i Hercegovinu, i zato na prvom mjestu treba da nam stoji poštovanje prema šehidima jer su oni dali najviše za odbranu domovine.

 


Šehidsko spomen obilježje otvorio Jasmin Đulić, brat prve žrtve Nesiba Đulića, i Esmina Brljak koja je izgubila muža Deliju i brata Enesa.

 


Noć prije otvorenja, u džamiji u Liscu je proučen mevlud, a prigodno predavanje je održao glavni imam medžlisa Bugojno Vehid ef. Arnaut.

 


Na ovaj način je simbolično obilježena žrtva heroja ovoga kraja koja će ostatiopomena i poruka mlađim generacijama.

Čitano 838 puta
All for Joomla All for Webmasters