Otvorena izložba fotografija džemata Lisac „Trag u vremenu“

19 Maj 2019

U subotu 18. maja 2019. godine u prostorijama džamije u džematu Lisac otvorena je izložba fotografija pod naslovom "Trag u vremenu", autora Haruna Sarajlića i Nermina Čakića.

 

Izložba Trag u vremenu predstavlja historijski prikaz nastajanja i razvoja džemata Lisac, njegovih običaja, ljudi, kulture, i aktivnosti. Izložba se sastoji od 10 tematskih cjelina sa 56 fotografija prikupljenih tokom nekoliko godina istraživanja i rada. Izložene fotografije predstavljaju samo dio ogromne kolekcije nastale tokom godina prikupljanja građe. Same fotografije predstavljaju prikaz historije džemata, ali i svjedočanstvo zapisano u vremenu. Svaka fotografija je trag kako i sam naziv izložbe govori.


Izložba ima nekoliko ciljeva.

Prvi cilj jeste da prikaže raznolikost, život i nastajanja tj. razvoj jedne zajednice. To je jedan od ciljeva – historijski.

Drugi cilj jeste društveni – da prikaže zajednicu na osnovu čeka možemo izvesti zaključke o fazama razvoja društva i na čemu se temelji.

Treći cilj jeste duhovni – prikazati kako su ljudu jednog kraja, svojim snažnim uvjerenjem, ustrajno i postepeno gradili svoju oazu mira – svoj džemat.

 

Fotografije prikazaju ljude i naselja, običaje i kulturu svih naselja koja pripadaju džematu Lisac: Lisac, Pričani, Petaci, Monjići, Stara Opara, Reput, Božići i Turalići.

 

Izložbu je otvorio glavni imam MIZ Novi Travnik, Haris-ef. Amidžić, a projekat je održan pod pokroviteljstvom Muftijstva travničkog i Mreže mladih MIZ Novi Travnik.

 

Izložba će biti otvorena od 18. maja do 6. juna u prostorija džamije u Liscu.

Čitano 722 puta
All for Joomla All for Webmasters