Održana prva redovna Skupština Medžlisa IZ Vitez u novom sazivu

26 Februar 2019

U nedjelju 24. februara 2019. godine, odnosno 19. džumade-l-uhra 1440. h.g. poslije podne namaza u novim prostorijama zgrade Medžlisa Vitez, održana je redovna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Vitez kojoj su prisustvovali: glavni imam Medžlisa Novi Travnik Haris ef. Amidžić i zastupnici Skupštine Medžlisa IZ-e Vitez.

 

U odličnoj atmosferi i ugodnom ambijentu rad Skupštine je otpočeo ašeretom, koje je proučio Sakib-ef. Peskić imam džemata Grbavica. Nakon proučene fatihe, glavni imam Omer-ef. Sikira, predsjednik Medžlisa Šehić Haris i sekretar Mirnes Alihodža su poselamili prisutne lijepim i toplim riječima, te izrazili zadovoljstvo i zahvalu na velikom odzivu delegata. Izabrano je radno predsjedništvo u sastavu: Memzudin Haseljić i Zikret Bešo prema upustvu o radu Skupštine.

 

Izvještaj o vjersko-prosvjetnom radu na Skupštini Medžlisa je podnio glavni imam Omer-ef. Sikira. Broj evidentiranih bošnjačkih domaćinstava, članova Islamske zajednice Medžlisa Vitez je 3.670. Infrastrukturni objekti, koji su bili porušeni za vrijeme agresije na BiH, obnovljeni su, a izgrađen je veći broj novih džamija, mesdžida i drugih objekata. Zaposleno je 10 imama i svima se redovno uplaćuju plaće i doprinosi za penziono, invalidsko i zdravstveno osiguranje. Glavni imam Omer-ef. Sikira je zajedno sa Mihnet-ef. Mehmedovićem imam, hatib i muallim u džematu Vitez. Medžlis ima samo jednog uposlenika u administraciji, a to je sekretar Mirnes Alihodža, koji je ujedno i blagajnik Medžlisa.

 

Predsjednik Medžlisa Haris Šehć i sekretar Mirnes Alihodža su govorili o administrativno-pravnom radu i problemima na koje nailaze u svom radu od strane općine Vitez na dobivanju dozvola za izgradnju vjerskih objekata.

 

Posebno je vrijedno istaći hvala Allahu dž.š., da je završena zgrada Medžlisa Islamske zajednice Vitez dimenzija 18 X 14 m sa tri etaže, sa dopremljena četiri poslovna prostora. Veliki posao je urađen uz dosta truda, zalaganja i nesebičnog rada na završetku zgrade i pripremama za otvaranje predškolske ustanove obdaništa „Rejjan“. Nakon potpisivanja ugovora sa Vakufskom direkcijom u Sarajevu, urađeni su radovi na završetku zgrade Medžlisa; dva sprata zgrade sa grijanjem, termo fasada kao i kupovinu kuće uz samu zgradu od Žunić Havane, koje je izfinansirano od strane Generalnog kuvajtskog komiteta za vakufe (el-Emana) u iznosu od 260.653,00 KM. Od Federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica dobivena su finansijska sredstava za projekt „Vanjskog uređenje zgrade Medžlisa Islamske zajednice Vitez“ u iznosu od 33.000,00 KM. Mnogi pojedinci i privrednici su pomogli finansijskim sredstvima izgradnju zgrade Medžlisa Vitez. Glavni imam Novog Travnika Haris ef. Amidžić je pohvalio rad Medžlisa u 2018. godini, čestitao na rezultatima, te poželio još bolji uspjeh u 2019. godini. Između ostalog, naglasio je važnost zajedničkog rada u ime Allaha dž.š. Također, zamolio je sve prisutne zastupnike da preko svojih džemata pomognu odluku Sabora Islamske zajednice u vezi centralizacije članarine na nivou Medžlisa Vitez.

 

Zastupnici Medžlisa su izrazili pohvale, zadovoljstvo i podršku Medžlisu Vitez ali i iskrene i dobronamjerne primjedbe, te da u narednom periodu Medžlis Islamske zajednice Vitez unaprijedi svoj rad u svim segmentima. Nakon konstruktivnih prijedloga, sugestija, zaključaka i smjernica za daljnji rad, zastupnici su jednoglasno usvojili izvještaj o vjersko prosvjetnom radu, administrativno- pravnom radu, finansijskom poslovanju za 2018. godinu, kao i plan aktivnosti za 2019. godinu. Na samom kraju, glavni imam, predsjednik i sekretar su još jednom iskazali veliku zahvalnost Muftijstvu travničkom, imamima, džematskim odborima, zastupnicima Skupštine, Izvršnom odboru, Rijasetu, Vakufskoj direkciji, općini Vitez, privrednicima, pojedincima kao i svim onima koji su bili uključeni u realizaciju navedenih aktivnosti uz molbu upućenu Allahu, dž. š. da sve spomenute nagradi.

 

ALIHODŽA MIRNES                            

Čitano 738 puta
All for Joomla All for Webmasters