Muftija travnički prisustvovao manifestaciji "Odbrana Kruščićke planine"

27 Septembar 2021

U nedjelju, 26. septembra 2021. godine na platou Zabrđa održana je manifestacija njegovanja kulture sjećanja odbrambeno - oslobodilačkog rata 1992-1995. pod nazivom "ODBRANA KRUŠČIĆKE PLANINE".

Manifestaciji je prethodio pješački pohod “ TRAGOM OSLOBODILACA KRUŠČIĆKE PLANINE - ZABRĐE " , na kojem se okupio znatan broj omladinaca, članova porodica šehida, saboraca i gostiju iz Zenice, Novog Travnika i Busovače.

Otkrivena su dva spomen-obilježja šehidima: MOTEL PLAVAC - prvom šehidu sela Kruščice rahmetli Hidić Salki i MLINIŠTA - šehidima 325. Brdske brigade rahmetli Hurem Samiru, Hurem Vahidu i Palić Elviru.

Voditelji programa bili su Adna Burak i Mujo Trako, koji su u uvodnom govoru poselamili sve prisutne. Nakon toga prisutnima se obratio muftija Travnički Ahmed Adilović, koji je nadahnutim govorom istaknuo značaj njegovanja odbrambeno oslobodilačkih borbi naše Armije i našeg naroda, te ukazao da ovakva mjesta kao što je Zabrđe, sa prirodnim ljepotama okićenim šumskim predjelima, brdima i livadama, visoravnima su pravo bogatstvo i da je potrebno što više posjećivati ih ​​i truditi da se dobro osmišljenim planovima, te iznalaženjem investitora ostanemo prisutni na prostorima natopljenim krvlju naših šehida.  "To je naša velika i časna obveza, na koju moramo istrajatti, šehidi Bosne i Hercegovine nisu 'zalud dali najdragocjenije što su imali - živote i mi to moramo poštovati ne samo riječima, nego isključivo i djelima." 
 
Ispred domaćina obratio se savjetnik potpredsjednice FBiH g-đe Mahmutbegović Melike, te su upoznale prisutne sa aktivnostima organizacijskog odbora, realizacijom okruglog stola od 24.09.21g.  održanog u planinarskom domu na Zabrđu, zaključcima sa istog.
 
Čitano 177 puta