MIZ Jajce i glavni imam dali bezrezervnu podršku u obnovi pravoslavne crkve i povratku Srba

23 Novembar 2017

U posjeti Medžlisu islamske zajednice Jajce i glavnom imamu prof. Zehrudin-ef. Hadžiću danas su boravili protojerej Miladin Samardžić, paroh jajački, načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić te Semin-ef. Česo, imam u džematu Jezero.

 

Nakon sastanka u prostorijama Medžlisa Jajce prisutni su posjetili džamiju Esme sultanije, gdje im je dobrodošlicu izrazio imam džamije Esme sultanije, Ramiz-ef. Kahrić.

 

Prisutni su zatim posjetili temelje pravoslavne crkve u Jajcu, gdje su razgovarali o značaju obnove pravoslavne crkve u Jajcu u kontekstu povratka Srba i upražnjavanju njihovih vjerskih obreda jer sada svoje molitve obavljaju u neuslovnim prostorijama.

 

Protojerej Miladin kazao je da su sve potrebne dozvole za obnovu crkve pri kraju i da će, ako Bog da, na proljeće početi s obnovom ovog vjerskog pravoslavnog objekta.

 

Glavni imam Medžlisa Jajce, kazao je da se vjernicima svih vjera trebaju osigurati uslovi za molitvu, te je ovom projektu iskazao bezrezervnu podršku, što će svakako rezultirati i povratkom pravoslavnih vjernika na područje općine Jajce. Medžlis IZ Jajce je dao skroman doprinos za obnovu crkve.

 

Također, osim obnove vjerskih objekata prisutni su razgovarali i o stanju i uslovima života građana u Jezeru i Jajcu, te dogovorili zajedničku posjetu opštini Jezero i njenim građanima.

 

Akteri današnjeg sastanka i posjete zahvalili su se jedni drugima i ovim načinom saradnje poručili i ostalim građanima da su suživot, tolerancija, vjerske i nacionalne razlike, te tradicija na našim prostorima bogatstvo koje ima Bosna i Hercegovina.

Čitano 362 puta
All for Joomla All for Webmasters