U Donjem Vakufu organizovan mevludski program povodom Nove hidžretske godine

20 Septembar 2017

Sinoć s akšam-namazom je nastupila nova 1439. hidžretska godina, po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u BiH i dijaspori nova hidžretska godina se obilježava na primjeran tradicionalan način.

 

Centralna manifestacija na području našeg Medžlisa IZ Donji Vakuf upriličena je u Baš džamiji. Svečanost su izvedbom ilahija i kasida uveličali VIS <> Donji Vakuf, polaznici mekteba i Zajim Duranović. Prisutnim džematlijama se kratko obratio i glavni imam MIZ Donji Vakuf Esad ef. Slipac. Par minuta prije ezana za jaciju namaz, upriličen je vatromet. Inaće je bilo planirano da se ova manifestacija održi na platou ispred džamije, ali zbog kiše ona je održana u džamiji.

 

 

Hidžra, seoba poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život. S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

Čitano 637 puta
All for Joomla All for Webmasters