Centralnim šehidskim mevludom završena manifestacija „Spomen njima, po(r)uka nama"

06 Juni 2017

Manifestacija obilježavanja zločina na području Medžlisa islamske zajednice Jajce pod nazivom „Spomen njima, po(r)uka nama" počela je u srijedu, 31.05.2017. godine u Šipovu. U proteklih pet dana u mjestima: Šipovo Jezero, Kokići, Cvitović, Pšenik i Jajce učeni su Ja'sini i dove za nevino ubijene žrtve.

 

U petak u džematu Kokići klanjana je džuma namaz, u subotu u Jezeru s programom u 12:00 na mostu bacanjem cvijeća u rijeku Plivu i učenjem fatihe odata je počast svim žrtvama zločina. Ove godine po prvi put nakon rata oglasili su se i predstavnici opštine Jezero tj. načelnica Snežana Ružičić uputila je telegram saučešća porodicama žrtava zločina. A nakon podne namaza u džamiji hfz. dr. Halil ef. Mehtić održao je predavanje, te proučio dovu posebno akcentirajući na blagodat mubarek mjeseca ramazana i vrijednosti dove u ramazanu.

 

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju organizovan je iftar za porodice šehida - iz svih džemata sa područja Medžlisa islamske zajednice Jajce pozvane su po četiri porodice. Ovo je već tradicionalni iftar sa šehidskim porodicama koji Medžlis IZ-e Jajce u saradnji sa MDD Merhamet Jajce i BZK Preporod Jajce organizuje svake godine.
Nakon iftara i teravih-namaza u džamiji Esme Sultanije, centalnim šehidskim mevludom završena je manifestacija „Spomen njima, po(r)uka nama". Na ovoj svečanosti prisutnima se u svojstvu gosta vaiza obratio glavni imam MIZ Sanski Most, mr. Husein-ef. Kovačević.

 


I na kraju programa glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce Zehrudin-ef. Hadžić, govoreći o manifestaciji istakao je slijedeće: „Nalazimo se u posebnom mubarek mjesecu, u posebno vrijeme na posebnim mjestima. U mjestima gdje se desio zločin nad nevinim žrtvama tu se dova mazluma - onoga kome je učinjena nepravda ne odbija zato učite dove, a posebno sada u ramazanu. Iako je vrijeme kada se sastajemo vrijeme bolnog prisjećanja na zločin, želim s Vama podijeliti dvije stvari:
- Knjiga o zločinu koji se desio na ovom području je u završnoj fazi i uskoro bi, ako Bog da, trebala izaći iz štampe. Dakle, da argumentovano i dokumentovano imamo dokaz gdje i nad kojim osobama je učinjen zločin.
- I drugo, vidite da smo ovdje uz džamiju postavili ovu ogradu, jer gradimo bosansku kuću i šehidsko spomen obilježje. Hvala dragom Bogu da smo dočekali, da otpočnemo s radovima i da u što skorije vrijeme završimo."

Čitano 3886 puta