Predramazansko druženje za žene u Donjem Vakufu

23 Maj 2017

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf, Aktiva žena i udruženja “Most povjerenja”, u nedjelju 21. maja 2017. godine, u prostorijama Doma kulture u Donjem Vakufu, upriličeno druženje za žene “U susret Ramazanu”.

Cilj  jednog ovakvog družerenja  jeste afirmacija žene u islamu, te njena uloga u porodici i društvu. U sklopu ovog druženja upriličena su i dva predavanja. Na temu: “Žena u Ramazanu”, govorila je profesorica fikha  Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku Lejla Beša- Haskić. “ Mjesec ramazan je najodabraniji mjesec, tokom ovog mjeseca u duhovnom smislu  smo najbliži Allahu dž.š. Stavite svoju porodicu na prvo mjesto, okupljajte svoju djecu, jer žena je odgovorna za odgoj svoje djece. Stabilna porodica je i stabilno društvo. Pored posta u mjesecu ramazanu propisan je I sadekatul-fitr, kojim pročišćavamo naš post, te I zekjat – istakla je profesorica Beša-Haskić.

 

 

O ishrani  u Ramazanu prisutnima sa medicinskog aspekta posta i koliko isti utječe na zdravlje, govorila dr. Safija Softić- Hamas.U svom obraćanju ona je govorila o režimu ishrane tokom mjeseca ramazana, posebno u ovom vremenskom period kada imamo duge dane.

 

 

” Potrebno je uskladiti režim ishrane kroz umjerenost,ravnoteženost I raznolikost. Voditi računa o lako probavljivoj hrani za iftar, te nešto kvalitenijom I kaloričnijom hranom za sehur, uzimati dovoljnu količinu vode”- savjeti su dr Softić- Hamaš.

Na sinošnjem druženju organizovanom za žene, bila je upriličena  i  modna revija naše sugrađanke  Ermine Đukić, a njene kreacije bile su usmjerene na modni pristup za pokrivene žene. Hor Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf učestovao je  u programu sa izvedbama  dvije ilahije, a u holu Doma kulture bila je postavljena prodajna izložba Zahide Bektaš.  Realizaciju ove večeri pored žena koje su bile aktivno uključene, finasijski je podržao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Donji vakuf, Esad ef Slipac, te Udruženje “ Most povjerenja”.

 


 

 

 

(www.radiodonjivakuf.com.ba)

Čitano 4041 puta