Rođenje Božijeg Poslanika bilo je izvor posebnog nadahnuća našim darovitim prethodnicima koji su u pobožnim spjevovima – mevludima opisali vrijeme i okolnosti u kojima se rodio i živio Muhammed, a.s., a naš savremenik, pjesnik Džemaludin Latić napisao je „Bosanski mevlud“.

U četvrtak 21. oktobra 2021. godine delegacija Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH boravila je u radnoj posjeti Odboru ilmijje  i Medžlisu Islamske zajednice Jajce.

U okviru današnje posjete Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Gornji Vakuf reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović posjetio je danas mekteb u džematu Voljevac.

U nedjelju, 26. septembra 2021. godine na platou Zabrđa održana je manifestacija njegovanja kulture sjećanja odbrambeno - oslobodilačkog rata 1992-1995. pod nazivom "ODBRANA KRUŠČIĆKE PLANINE".

Centralni program manifestacije "Vrbanja 1993-2021 Šehidima dova, živima opomena" održan je danas 18. jula kada je ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja u gradu i Šehidskog spomenika u Vrbanji položeno cvijeće i proučena Fatiha.

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce „Spomen njima, po(r)uka nama”, u opštini Jezero danas je obilježena 29. godišnjica od stradanja Bošnjaka s ovog područja. Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, te učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Carskoj ili Sultan-Bajazidovoj džamiji odata je počast za 57 nevine žrtve Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Stranica 1 od 24