HUTBA POVODOM 16. APRILA 1993.

14 April 2017

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Njega veličamo, slavimo i od Njega pomoć i oprost tražimo! Utječemo se Allahu da nas zaštiti od zla naših duša i naših loših djela! Koga Allah uputi na pravi put on je upućen, a koga u zabludi ostavi, niko mu na pravi put ne može ukazati! Svjedočim da nema boga sem Allaha, dž.š., i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov rob i Poslanik. O vjernici, bojte se Allaha onako kako se treba bojati i umirite samo kao muslimani! (Alu 'Imran, 102). Cijenjena braćo u islamu! Tema današnje hutbe je Prisjećanje na stradanje Bošnjaka u Ahmićima, Vrbanji, Jezeru i ostalim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

 

Uzvišeni Allah nas u Plemenitoj Knjizi usmjerava da težimo životu u miru: "Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna." (El-Enfal, 61.) Također, On nas podsjeća na neprestanu budnost i spremnost: "O vjernici budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite." (Ali Imran, 200.) „I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj ..." (El-Enfal, 60.)


Svake godine nam dolazak mjeseca aprila vraća sjećanje na nedavnu prošlost. Sjećamo se aprila 1992. god., početka agresije na našu domovinu, formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Sjećamo se aprila 1993. godine i stradanja Bošnjaka u Ahmićima, sjećamo se stradanja Bošnjaka u Vrbanji kod Bugojna, u Jezeru kod Jajca, odmah se sjetimo i Bijeljine, Prijedora, Žepe, Srebrenice, i sve tako redom. Sjećanje nas vraća u prošlost kako bismo bolje razumjeli sadašnjost i shvatili kakva nam je moguća budućnost.
15. aprila 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine radi otpora agresiji, radi očuvanja cjelovitosti države Bosne i Hercegovine i radi biološkog opstanka Bošnjaka i pripadnika drugih nacija u njoj. Kako je jačala Armija na terenu tako je jačala i naša pozicija na mirovnim pregovorima, što je na kraju rezultiralo potpisivanjem mirovnog sporazuma u Dejtonu. Jasno nam je stoga, da mira i stabilnosti nema bez jake Armije.

 


Govoriti o Ahmićima i genocidu nad Bošnjacima širom BiH naša je obaveza, ujedno i velika odgovornost. Kaže Uzvišeni:
مِنْ أَجْلِ ذَلِكَ كَتَبْنَا عَلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا وَلَقَدْ جَاءَتْهُمْ رُسُلُنَا بِالْبَيِّنَاتِ ثُمَّ إِنَّ كَثِيرًا مِّنْهُم بَعْدَ ذَلِكَ فِي الأَرْضِ لَمُسْرِفُونَ
Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili. (El-Maide 32.)

 


Cijenjena braćo, prema citiranom ajetu u Ahmićima je 16. aprila 1993. godine ubijeno čovječanstvo, ne jednom, već 116. puta. U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je 116 osoba u Ahmićima. Od tog broja 32 su bile žene i 11 djeca mlađa od 18 godina. Grupe vojnika HVO-a išle su od kuće do kuće ubijajući i ranjavajući civile Bošnjake, paleći za sobom dvije džamije, kuće, hambare i stoku.

 


Akcija pod šifrom „48 sati pepela i dima" odnijela je život starice od 81 godinu, dok je najmlađa žrtva bila beba koja je imala svega tri mjeseca. Međunarodni sud za ratne zločine presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije osuđen je na 25 godina zatvora.

 


Danas se posebno sjećamo naših šehida iz Ahmića, njih 116, iz Jezera kod Jajca, njih 78 i iz Vrbanje kod Bugojna, njih 45. Nakon dvadeset četiri godine promišljamo o tri vremenska razdoblja, o prošlosti koju ne možemo promijeniti, o sadašnjosti koju živimo i o budućnosti za koju ne znamo šta nam je Allah u njoj odredio. Muhammed, s.a.v.s., nas je upozorio da vjernik ne smije dozvoliti da ga zmija dva puta ujede iz iste rupe. Naši grijesi i neodgovorno ponašanje daju priliku našim neprijateljima da nam nanose bolne udarce.

 


Allah, dž.š., u dijelu 217. ajeta Sure El-Bekare otkriva namjere nevjernika prema vjernicima, pa kaže: „Oni će se neprestano boriti protiv vas da vas odvrate od vjere vaše, ako budu mogli!"

 


Ako zaista želimo spriječiti buduće genocide i zločine, moramo učiniti puno više od prigodnih manifestacija i sjećanja na žrtve. Moramo shvatiti dubinu psihologije počinitelja zločina kao i ravnodušnost promatrača genocida. Moramo ustanoviti što je to što neke ljude, koji su inače „normalni", učini da mrze druge ljude i narode do te mjere da ih planski i sistematski žele istrijebiti?! Dakako, treba proučiti i upoznati i one ljude koji pomažu genocid ili stoje po strani i nijemo gledaju zločin nad nevinim ljudima! Uz sve to, moramo biti jedinstveni i jaki, te graditi funkcionalne i snažne državne institucije, naročito vojsku i policiju, kako nam se više nikada ne bi ponovili Ahmići, Srebrenica i ostali zločini.

 


Svi trebamo učiti o holokaustu i genocidu ne samo kao povijesnim činjenicama, već kao način da upoznamo našu djecu o opasnosti rasizma, islamofobije i drugih primjera ljudske netrpeljivosti. Trebamo naučiti da cijenimo i poštujemo vrijednost i integritet ljudskog života, trebamo cijeniti slobodu i poštivati granice ljudske slobode, trebamo cijeniti tuđi imetak i poštovati vlasništvo drugoga, trebamo cijeniti vrijednost ljudske časti i poštovati različitost kod drugoga.

 


Sjećajući se dvadeset četiri godine od stradanja Bošnjaka u Ahmićima i dvadeset pete godišnjice od formiranja Armije R BiH, molim Allaha, dž.š., da nam podari stabilan i prosperitetan mir. Molim Ga da nam podari snage i mogućnosti da otklonimo posljedice genocida nad nevinim stanovništvom Ahmića, Vrbanje, Jezera, Srebrenice, Žepe, Prijedora i drugih mjesta, te da u miru Božijem, zajedno s ostalim narodima, unapređujemo i razvijamo zajedničku nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. Amin!

 

mr. Aljo-ef. Cikotić, imam džemata Kalibunar, MIZ Travnik

Čitano 1489 puta
All for Joomla All for Webmasters