Nani Fati Orlović uručena plaketa „Princeza Dževhera“ ispred Organizacionog odbora manifestacije „Žena, porodica i zajednica“

19 Novembar 2021

U petak, 19. novembra 2021. godine, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Žena, porodica i zajednica“ i glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić uručio je plaketu „Princeza Dževhera“ nani Fati Orlović u Konjević Polju.

Nana Fata Orlović, žena Bošnjakinja, heroina i simbol borbe za pravdu dobitnica je plakete „Princeza Dževhera“, plakete koja se uz plaketu „Esma sultanija“ u okviru manifestacije "Žena, porodica i zajednica" dodjeljuje ženama za izuzetan društveni doprinos Zajednici.

Borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve,koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, trajala je dvije decenije i završena je pobjedom istine, pravde, ustrajnosti i ponosa oličenih u liku nane Fate.

Ova borba, ustrajnost, nepotkupljivost i ponos žene Bošnjakinje bile su povodom odluke Organizacionog odbora manifestacije "Žena, porodica i zajednica" Muftijstva travničkog da plaketu „Princeza Dževhera“ dodijeli upravo nani Fati Orlović.

Zbog godina i bolesti nana Fata je bila spriječena doći na svečanu dodjelu plaketa u Travnik. Ipak, plaketu i novčanu nagradu je lično u Konjević Polju nani Fati uručio predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije, Zehdrudin-ef. Hadžić.

Nana Fata se zahvalila na posjeti i priznanju, a u razgovoru sa posjetiocima je izrazila svoj stav o ljudima i dešavanjima koji je sublimirala u slijedećoj poruci: "Ne volim, zalut’o nam narod. Ne volim, zavidan nam narod. Ne volim, ode nam omladina. Ne poštuje se omladina i pametni i obrazovani. Ne volim ovo!"

Čitano 505 puta