Koordinatorice Odjela za brak i porodicu Muftijstva travničkog u posjeti Banjoj Luci

06 Novembar 2021

U subotu, 06. novembra 2021. godine, koordinatorice Odjela za brak i porodicu sa područja Muftijstva travničkog, predvođene profesoricom u Elči Ibrahim-pašinoj medresi i koordinatoricom u ime Muftijstva travničkog Lejlom Bešo-Haskić, boravile su u posjeti Banja Luci.

Prema ranije utvrđenom programu, gošće su prvo obišle prostorije Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić", gdje im je dobrodošlicu zaželio direktor medrese mr. Muris Spahić.

- Nekada je u Banjoj Luci radilo šest medresa koje su iznjedrile vrhunske alime, a koji su služili Islamskoj zajednici i narodu u različitim mjestima širom Bosne i Hercegovine. Obnašali su funkcije muftija, muderrisa, muallima, kadija, ali i reisu-l-uleme, poput hafiza Ibrahim-ef. Maglajlića po kome naša medresa nosi naziv. Našu školu trenutno pohađa 42 učenika i učenice sa područja banjalučke regije, ali i šire - kazao je direktor Spahić ovom prilikom.

Nakon obliska Medrese, gošće su se uputile prema Gazanferija džamiji, gdje je smještena biblioteka "Muftija Mehmed-ef. Zahirović".

U prelijepom ambijentu Biblioteke i "Kluba čitalaca" dočekale su ih mr. Maida Blitović, sekretar i bibliotekar u Medresi, i Mirsada Delnezirević, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Banja Luka, koje su se kratko obratile prisutnima.

Nakon obraćanja domaćina, uručivanja knjiga koje su vrijedne koordinatorice donijele i drugih poklona, u ime koordinatorica Muftijstva travničkog obratila se prof. Bešo-Haskić.

- Drago nam je da smo danas ovdje sa vama i želimo da vam prije svega prenesemo iskrene selame muftije travničkog, dr. Ahmed-ef. Adilovića. Na ovaj način želimo da vam pružimo podršku u vašem radu i otvorimo puteve buduće saradnje - kazala je Bešo-Haskić.

Pred podne-namaz prisutnima se pridružio i muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović sa Zijada hanumom, zahvaljujući im na današnjoj posjeti.

- Banja Luka je jedan otvoren grad za sve i svi su uvijek dobrodošli - poručio je muftija banjalučki.

Nakon podne-namaza i ručka nastavljen je razgovor uz kahvu i kolače, da bi potom gošće posjetile Ferhadiju gdje su klanjale ikindiju-namaz.

(A.B./Preporod.info)

Čitano 77 puta