Vrijednosti i značaj mjeseca zul-hidždžeta

22 Juli 2020

Kaže Uzvišeni Allah dž.š. u Kur'anu: "Tako mi zore i deset noći..." (sura El-Fedžr 1-2) Allah dž.š. se kune zorom, tj. svitanjem, a posebno se misli na zoru prvog dana Kurban-Bajrama, kao što se navodi u tefsiru Ibn Kesira. Zatim, i deset noći, tj. misli se na prvih deset noći i dana mjeseca zul-hidždžeta, Allah se zaklinje ovim noćima kako bi ukazao vjernicima na vrijednost ovih noći u odnosu na druge noći.

Bilježi Buharija r.a.u Sahihu, Davud i Tirmizi u Sunenima od Abdullaha ibn Abbasa r.a. da je Poslanik a.s. rekao: "Nema dana u kojima je dobro djelo draže Allahu dž.š. od ovih 10 dana". Pa su upitali: "O Allahov Poslaniče, ni borba na Allahovom putu???" Rekao je: "Ni borba na Allahovom putu, osim čovjeka koji izađe u borbu dajući sebe i svoj imetak i vrati se bez ičega!"

Imam Ahmed bilježi od Abdullaha ibn Omera r.a. da je Poslanik a.s. rekao: "Nema većih niti dražih dana Allahu za činjenje dobrih dijela od ovih dana, zato izgovarajte tehlil (La ilahe illallah),tekbir (Allahu ekber) i tahmid (Elhamdulillah)".

Navodi se od Aiše r.a. da je Poslanik a.s. rekao: "Nema nijednog dana u kome Allah dž.š. oslobodi više robova od vatre od dana Arefata. Allah dž.š. se primakne, a zatim se pohvali s njima, tj. svojim robovima, pred Svojim melekima, govoreći: ‘Šta su ovi tražili???', a u drugoj predaji postoji nastavak gdje se kaže: ‘Budite svjedoci, meleki Moji, da Sam im oprostio!!!'" (Muslim, En-Nesai)

Neki od preporučenih ibadeta tokom ovih dana:

Među dobrim djelima koje trebamo raditi jest post, jer Uzvišeni Allah dž.š. kaže u hadisi-kudsijji: "Sva djela sina Ademovog pripadaju njemu, osim posta, koji je Moj i ja za njega nagrađujem!!!"

Noćni namaz (kijamu-lejl). Poslanik a.s. je rekao da je dobrovoljni post u ovim danima ravan dobrovoljnom postu jedne godine, a dobrovoljni namaz u svakoj njegovoj noći ravan je dobrovoljnom namazu u noći Lejletul-Kadr. (Tirmizi)

Učenje Kur'ana, posebno u ovim danima, jer jedan harf-deset sevapa, znači njihovo učenje, proučavanje, razmišljanje.

Činjenje mnogo sedžde, jer Poslanik a.s. kaže: "Čini puno sedždu jer nećes učiniti ni jednu sedždu Allahu, a da te On neće uzdići na veću deredžu i izbrisati ti jedan grijeh."

Izgovaranje što više tehlila - La ilahe illaallah, tekbira - Allahu ekber, tahmida - Elhamdulillah.

Pokajanje -tevba, mada pokajanje treba činiti stalno, trebamo iskoristiti ove mubarek dane kako bi još više činili tevbu i okrenuli svoja srca ka ibadetu.

Sadaka, pomoći nekog u nevolji, a posebno u danima hajra, zavrijeđuje posebnu nagradu kod Allaha dž.š.

Arefat deveti dan zul-hidždžeta, strogo je preporučen post tog dana, za one koji su kod svoje kuće (tj. one koji ne obavljaju Hadždž), jer je to najvažniji dan cijele godine. Poslanik a.s. je rekao da post na Dana Arefata briše grijehe protekle i nastupajuće godine. (Muslim)

Deseti Dan je dan Bajrama i zabranjeno ga je postiti.

Pa ako možemo zašto da se ne potrudimo i iskoristimo ove dane u postu i ibadetu, ili bar jedan od ovih dana ako ne sve. Ne dozvolimo da nam prođu ovi dani i blagodat koju nam je Allah dž.š. svima podario i ponudio. Nikada ne mislite da ste uradili dovoljno dobra!!!

Rabbena tekabbel minna inneke entes-semi'ul-alim! - Gospodaru, primi od nas, jer Ti sve čuješ i znaš!

Čitano 111 puta
All for Joomla All for Webmasters