U Vitezu svečano otvorena manifestacija „Dani Ahmed-agine Džamije“

26 Oktobar 2020

U petak 23. oktobra u velikoj sali Medžlisa IZ Vitez svečano je otvorena manifestacija „Dani Ahmed-agine džamije“. U uvodnom obraćanju moderator je pozdravio sve prisutne te naglasio kako je Ahmed-agina džamija prema pisanim tragovima najstariji objekat na području Općine Vitez te istakao važnost ove manifestacije kako bi se podigla svijest o značaju Džamije s obzirom na kontinuitet od 430 godina.

Prisutne je poselamio i Glavni imam Medžlisa IZ Vitez, Omer ef. Sikira. Naglasio je važnost vakufa za zajednicu te kako smo i mi korisnici ovog vakufa kojeg je neko prije 430 godina izgradio te dao na korištenje vjernicima. O samom historijatu džamije je govorio Mihnet ef. Mehmedović, koji je u službi imama ove džamije već 25 godina, koji je ujedno i proglasio manifestaciju otvorenom. Sa protokolom Manifestacije pristune je upoznao Predsjednik Medžlisa IZ Vitez te član Organizacionog odbora Manifestacije, Haris Šehić.

 

Potom je otvorena i Izložba fotografija i historijskog materijala o Ahmed-aginoj džamiji u biblioteci Medžlisa. Izložba se sastoji iz nekoliko segmenata; stare fotografije Ahmed-agine džamije i imama koji su u njoj službovali kao i njihove biografije, historijski materijal i pisani dokumenti rahmetli Hasan-ef. Mujkića te literatura u kojoj se spominje Ahmedagina džamija kroz historiju.

 

U okviru Manifestacije „Dani Ahmed-agine džamije“, u nedjelju, 25.10.2020., u Ahmed-aginoj džamiji je održan historijski čas za polaznike mektebske nastave.

                                                    

O historijatu Ahmed-agine džamije govorio je Mihnet ef- Mehmedović, dugogodišnji imam ove džamije. Na samom početku osvrnuo se na natpise koji se nalaze na portalu ulaznih vrata u Džamiju gdje su ispisane određene dove, ajeti ili mudre misli a koji su stari par stotina godina. Nakon toga ispričao je detaljan historijat džamije od onoga što je zapisano u dokumentima od same izgradnje prije 430 godina, pa do kasnijih rekonstrukcija kako vanjskog dijela tako i unutrašnjosti Džamije. Zatim je organizovana posjeta Izložbi fotografija i historijskog materijala Ahmed-agine džamije koja je otvorena u sklopu Manifestacije „Dani Ahmed-agine džamije“.

 

Također su podijeljeni i paketići polaznicima mektebske nastave kako bi ovu manifestaciju urezali u svoje sjećanje. Sa aktivnostima Manifestacije se nastavlja u utorak kada će u velikoj sali Medžlisa IZ Vitez biti prikazani kratki filmovi o Ahmed-aginoj džamiji. 

 

 

Čitano 435 puta