U Travniku održano 21. mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva

22 April 2018

U nedjelju, 22. 04. 2017. godine u Islamskom centru Kalibunar u Travniku održano je  XXI mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva travničkog. Takmičenje se odvijalo u dvije discipline: Opće znanje i Kiraet podijeljene u dvije kategorije: mlađi uzrast (do 6. razreda osnovne škole) i stariji uzrast (od 7. do 9. razreda osnovne škole). Učešće na takmičenju uzela su 32 takmičara koji su osvojili prva mjesta na nivou 8 medžlisa.

Komisiju za pregled testova iz Općeg znanja sačinjavali su glavni imami medžlisa Travnik, Novi Travnik, Vitez i Donji Vakuf, dok su komisiju za Kiraet sačinjavali hfz. mr. Adnan-ef. Srebrenica, hfz. Ibrahim-ef. Bektaš, i hfz. Amela Šehić. Supervizor takmičenja bio je sekretar Muftijstva travničkog Rešad-ef. Lendo.

 

Nakon uvodnih napomena sekretara Muftijstva, Rešad-ef. Lende vezanih za takmičenje i predstavljanja komisije iz Kiraeta pristupilo se samom takmičenju. Po završetku testiranja i ispitivanja iz Kiraeta pristupilo se zbrajanju rezultata i pripremanju diploma i nagrada pobjednicima. Nakon podne-namaza upriličeno je proglašavanje pobjednika i podjela nagrada. Nagrade pobjednicima su uručili Haris-ef. Amidžić, glavni imam MIZ Novi Travnik,  Esad-ef. Slipac, glavni imam MIZ Donji Vakuf, mr. Salih-ef. Indžić glavni imam MIZ Travnik te hfz. mr. Adnan-ef. Srerenica glavni imam MIZ Busovača. Diplome medžlisima za osvojena prva tri mjesta u ekipnom plasmanu dodijelio je mr. Muhamed-ef. Pezić, pomoćnik Muftije za vjerska pitanja i obrazovanje koji je prenio selame i čestitke muftije dr. Adilovića svim učesnicima, njihovim muallimima kao i njihovim roditeljima.

 

Pobjednici u kategoriji Općeg znanja za mlađi uzrast su:

 

1. mjesto, Hava Lepir iz džemata Mosor, MIZ Travnik, muallim Ahmed-ef. Šehić sa osvojenih 60 bodova, 
2. mjesto, Nedžma Mašetić iz džemata Voljevac, MIZ Gornji Vakuf, mullima Admir-ef. Malanović, sa osvojenih 58,5 bodova i
3. mjesto, Sara Trako iz džemata Preočica, MIZ Vitez, muallim Osman-ef. Kurdić, sa osvojenih 57,5 bodova.

 

Pobjednici u kategoriji Općeg znanja za stariji uzrast su:

 

1. mjesto, Merzuk Lepir iz džemata Mosor, MIZ Travnik, muallim Ahmed-ef. Šehić sa osvojenih 60 bodova,
2. mjesto, Ilhan Šošić iz džemata Kopčić, MIZ Bugojno, muallim Hafez-ef. Šošić, sa osvojenih 55,5 bodova i
3. mjesto, Ismihana Karaga iz džemata Ipota, MIZ Jajce, muallima Nisveta Kasum, sa osvojenih 54,5 bodova.

 

Pobjednici u kategoriji Kiraet za mlađi uzrast su:

 

1. mjesto, Davud Glamočak iz džemata Mehmed-beg Stočanin, MIZ Gornji Vakuf, muallim Hasan-ef. Glamočak, sa osvojenih 58,91 bod,
2. mjesto, Ahmed Skoko iz džemata Kalibunar, MIZ Travnik, muallim mr. Aljo-ef. Cikotić sa osvojenih 58,75 bodova i
3. mjesto, Harun Sadiković iz džemata Karadže, MIZ Bugojno, muallim Adnan-ef. Jusufspahić, sa osvojenih 57,83 boda.

 

Pobjednici u kategoriji Kiraet za stariji uzrast su:

 

1. mjesto, Ferida Latović iz džemata Gluha Bukovica, MIZ Travnik, muallim Sedad-ef. Tarakčija, sa osvojenih 56,83 boda, 
2. mjesto, Ajla Turčinović iz džemata Gaj, MIZ Bugojno, mullima Suljo-ef. Čakić, sa osvojenih 56,75 bodova i
3. mjesto, Amna Kasum iz džemata Kasumi, MIZ Jajce, muallima Nisveta Kasum, sa osvojenih 52,66 bodova.

 

U ekipnom plasmanu prvo mjesto zauzeo je Medžlis Travnik, drugo mjesto Medžlis Bugojno, dok je treće mjesto zauzeo Medžlis Jajce.

 

Završno ašere proučila je Ferida Latović, pobjednik u kategoriji Kiraet za stariji uzrast, a dovu je proučio mr. Salih-ef. Indžić, glavni imam MIZ Travnik. Nakon svečanog uručivanja nagrada u restoranu Elči Ibrahim-pašine medrese organizovan je ručak za sve učesnike, njihove muallime, roditelje i članove komisija.

 

Muftijstvo travničko na finalnom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstavljat će, ako Bog da: Hava Lepir, Merzuk Lepir, Davud Glamočak i Ferida Latović. Svim učesnicima čestitamo na pokazanom znanju, a predstavnicima na nivou Rijaseta uspjeh u predstojećem takmičenju. 

Čitano 1049 puta
All for Joomla All for Webmasters