U Travniku održan seminar za muhaffize Škole Kur'ana Ebu Bekr Es-Siddik

09 Novembar 2020

U ponedjeljak 09.11.2020. u Islamskom centru na Kalibunaru u Travniku održan je stručni seminar za muallime i muhaffize Škole Kur'ana Muftijstva Travničkog „Ebu Bekr Es-Siddik“ uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Predavači su bili hafizi doc.dr. Safet ef. Husejnović, imam Sejmenske džamije u Zenici i mr. Abdulaziz Drkić, viši asistent na katedri za Kiraet na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

 

U prvom dijelu seminara hafiz Husejnović osvrnuo se na lična iskustva stečena u halkama hifza u džematu Sjemen vezana za metode rada kao i na metode motiviranja učenika na učenje Kur'ana. Nakon izlaganja kroz diskusiju sa predavačem učesnici seminara su razmijenili svoja iskustva vezana za metodologiju rada u halkama i motivaciju polaznika.

 

U drugom dijelu seminara hafiz Abdulaziz obradio je izgovor krupnih harfova i kroz radionice proveo praktično vježbanje i ispravke najčešćih grešaka koje se prilikom izgovaranja ovih harfova pojavljuju kod polaznika ali i kod muallima. Nakon toga hafiz je pojasnio krupno i tanko izgovaranje hafrova sa akcentom na harfove ra i lam a čije izgovaranje su učesnici seminara u radionicama na kraju izlaganja praktično vježbali. Poslije podne-namaza rukovodilac Škole Kur'ana pojasnio je neke tehničke detalje vezane za organizaciju halki, vođenje evidencije i pisanje mjesečnih izvještaja, a na kraju seminara svim učesnicima se obratio i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović.

 

Organizacija stručnih seminara ovakve vrste od strane učesnika je ocijnjena vrlo pozitivno uz konstataciju da bi iste bilo nužno organizovati i za sve imame i muallime kako bi se popravio opći nivo učenja, podučavanja i poznavanja Kur'ana .

Čitano 592 puta