U okviru projekta "Dersovi Muftije i muderisa" Muftija travnički posjetio džemat Preočica

09 Mart 2019

U petak, 8. 3. 2019. muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović u pratnji Omer - Sikira posjetio je na jacija namazu džemat Preočicu, Medžlis IZ Novi Vitez, i održao prigodno predavanje za omladinu u okviru projekta posjeta džematima u zimskom periodu pod nazivom "Dersovi Muftije i muderrisa" koje zajednički već nekoliko sezona realizuju Muftijstvo travničko i Elči Ibrahim-pašina medresa.

 

Nakon namaza i najave od strane imama džemata Preočica, Osman ef. Kurdića, Muftija travnički je prisutnim džematlijama održao prigodno predavanje i vazu nasihat.


U s vom govoru Muftija je istakao važnost ispravnog razumijevanja osnovnih vjerskih postulata; kelimei šehadeta, namaza, zekata hadždža. Posebnu pažnju u svom obraćanju Muftija je je posvetio ispravnom poimanju Dženneta kao Allahove, dž.š., nagrade i Džehennema kao Allahove, dž.š., kazne: „Vjernik je svoj čitav život podredio činjenju djela koje će ga, uz Allahovu dozvolu, u vesti u Džennet i čuvanju od svega što bi mu moglo uzrokovati Allahovu, dž.š., kaznu. Ali da li zaista istinski shvatamo kolika je žestina Allahove kazne i da li zaista možemo shvatiti svu ljepotu i uživanja u kojima će se, inšaAllah, naći iskreni Allahovi robovi u Džennetu!? Istina je da mi svojim ljudskim sposobnostima i ne možemo u potpunosti pojmiti svu žestinu džehennemske vatre koja je 70 puta jača od ovozemaljske, niti možemo svojim ovosvjetskim osjetilima dokučiti džennetske ljepote koje niti jedno oko nije vidjelo, niti jedno uho za njih čulo, niti je kome na um palo. Ali, da bi naše poimanje i dženneta i Džehennema bilo što uvjerljivije za nas same i što čvršće u našim srcima, neophodno je da u što većoj mjeri iščitavamo ajete i hadise čija je tematika upravo opis džehennemskih kazni i džennetskih uživanja.“


U svom obraćanju Muftija je podsjetio prisutne da je Rijaset IZ u BiH ove godine pokrenuo kampanju borbe protiv igara na sreću kao velikog poroka i zla kako za pojedinca tako i za čitavo društvo.


Nakon predavanja, druženje i razgovor sa džematlijama su se nastavili u džematskoj kancelariji u džamiji.

 

Pored Muftije u posjeti džematima bio je i prof. Omer Meštrovac koji je posjetio džemat Srt u Pruscu MIZ Donji Vakuf. U narednim sedmicama pomoćnici Muftije i profesori medrese posjetit će po jedan džemat na području ostalih medžlisa Muftijstva travnickog.

Čitano 140 puta
All for Joomla All for Webmasters