Svečanost otvorenja rekonstruisane Sulejmanije (Šarene) džamije

13 April 2019

U subotu, 13. aprila 2019. godine na platou Žitarnica upriličeno je svečano otvorenje rekonstruisane Sulejmanije (Šarene) džamije.

Svečanost otvorenja, odnosno njen program, organizirali su Vakufska direkcija Sarajevo, Muftijstvo  travničko i Medžlis IZ Travnik.

Projekt restauracije počeo je u augustu 2017. godine, a svečanom otvorenju, između ostalih, prisustvovali su muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, direktor Vakufske direkcije BiH dr. Senaid Zajimović, glavni imam Medžlisa Travnik, mr. Salih-ef. Indžić, predsjednik dr. Nermin Šušić, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet Šošić, te gosti: potpredsjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović, premijer Srednjobosanskog kantona g. Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik g. Admir Hadžiemrić, ambasador Republike Turske u BiH nj.e. Haldun Koc, direktor Direkcije vakufa Turske g. Adnan Ertem, direktor Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKE) ured u Sarajevu g. Omer Faruk Alimci, direktor Crvenog polumjeseca UAE – Ured u Sarajevu dr. Mahmud Ali Jusuf, te brojni drugi članovi navedenih delegacija. Među prisutnima je bio i travnički paroh Goran Živković.

Sulejmanija džamija važi za jednog od najpoznatijih simbola Medžlisa IZ Travnik, te je jedna od nekoliko najznačajnijih džamija na području Islamske zajednice. Karakteristična je po šarenim ukrasima i ornamentima na zidovima, te po svojoj munari koja se nalazi sa sa lijeve strane objekta.

Prisutnim pojetiocima iz cijele BiH obratili su se predsjednik Džematskog odbora Sulejmanija džamije, načelnik Općine Travnik, premijer SBK,  glavni imam Medžlisa IZ Travnik, direktor Vakufske direkcije Sarajevo, direktor Generalne direkcije vakufa R. Turske, ambasador R Turske u BiH, te Muftija travnički.

Glavni imam, mr. Salih-ef. Indžić je u svom obraćanju podsjetio da je Šarena džamija izgrađena u drugoj polovini 16. stoljeća, a prvi ju je izgradio Gazi-aga.

“Pretpostavka je da je Gazi-agin mezar kod česme. Dvije stotine godina nakon izgradnje uslijedila je prva velika obnova. Godine 1757. obnovio ju je bosanski vezir Ćamil Ahmed-paša i po tome je u narodu bila poznata kao Ćamilija. Odmah nakon velikog požara 1815. bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak obnovio ju je prema prethodnom arhitektonskom rasporedu. Tom obnovom iz 1816. džamija se ponovo uzdigla i dobila današnji izgled i postala poznata kao Sulejmanija”, podsjetio je Indžić.

Kako je kazao, 1945. uslijedila je popravka nakon što ju je pogodila avio-bomba.

“Da je sada Gazi-aga živ da vidi ovu svoju ljepoticu. Da je sada Ćamil Ahmed-paša živ da vidi ovu svoju ljepoticu, da je sada bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak živ da vidi ovu svoju ljepoticu, sigurno bi bili ponosni na nas, na ovu generaciju Travničana, na majstorske ruke koje su ovo izvele. Ono što nas posebno raduje jeste da se radilo na statici objekta”, pojasnio je Indžić.

Nakon svečanog dijela uslijedilo je uručenje zahvalnica i poklona predstavnicima svih institucija i firmi koje su zaslužne što je Sulejmanija džamija ponovo zasjala onim svojim starim/novim sjajem. Zahvalnice su uručili Muftija travnički, te Glavni imam i Predsjednik MIZ Travnik.

(www.miztravnik.com.ba)

Čitano 274 puta
All for Joomla All for Webmasters