Svečana akademija 251. generacije maturanata Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku

15 April 2018

Nakon tradicionalnog defilea ulicom Bosanskom, kojim je 87 maturanata Elči Ibrahim-pašine medrese simbolično najavilo kraj svog školovanja u ovoj značajnoj bh. školskoj ustanovi, u subotu 14. aprila tekuće godine je u atriju održana svečana akademija.

 

Uz prisustvo brojnih zvanica i predstavnika društvenog, vjerskog i političkog života grada i regije, profesora i članova porodice, svečano je predstavljena 251. generacija maturanata Elči Ibrahim-pašine medrese.

 

„Elči Ibrahim-pašina medresa sa svojim odgajateljima i profesorima već stotinama godina baštini odgoj i obrazovanje koji se temelji na tradiciji bh. muslimana“, kazao je direktor Elči Ibrahim-pašine medrese, Dževdet Šošić, te dodao da nema uzvišenijeg cilja od podučavanja i pripremanja mladalačkog duha za zadatke koje im život donosi.

 

Šošić je također naglasio da su medrese danas oaze smiraja, utočišta za one koji žele svoju mladost provesti na pravi način i mjesta koje u ovakvom okruženju moralne dekadence i izokrenutih društvenih načela mogu ponuditi mladom čovjeku izlaz, te dodao da se rezultati rada Elči Ibrahim-pašine medrese manifestiraju kroz uspješne pojedince koji su lideri u svojim zajednicama.

 

Ovom prilikom premijer Vlade SBK/KSB, Tahir Lendo je istaknuo da je trenutno Elči Ibrahim-pašina medresa najbolja i najkvalitetnija obrazovno-odgojna institucija na području Srednjobosanskog kantona, te da je za to zaslužan kompletan kolektiv ove srednjoškolske ustanove u koju su nesebično svi zajendno utkali znanje, iskustvo i umijeće da bude danas vodeća na ovom području, te dodao:

„Sav uložen trud i rad prepoznala je i Vlada SBK/KSB i mi težimo da status ove srednjoškolske ustanove potvrdimo kroz opći interes odgojno-obrazovne institicije u ovom Kantonu, te ćemo se svakako im i iz vlasti truditi da im damo određeni vjetar u leđa “.

 

Travnički muftija, prof.dr. Ahmed ef. Adilović koji je od samog reaktiviranja Elči Ibrahim-pašine medrese nesebično učestvovao u radu i napretku ove srednjoškolske ustanove je kazao da ova medresa oko 300. godina čini svoju misiju, odgaja omladinu, što je jedan od najvažnijih zadataka u životu, te dodao da je upravo zato njena misija veoma važna, a rezulati značajni.

„Mi smo narod koji se nalazi na razmeđu civilizacija, kultura, na razmeđu raznih interesa i svjetskih sila i nije baš lako opstati ovdje na ovom parčetu zemaljske kugle, te zbog toga i imamo brojne izazove. Ko će ako neće, ovakve generacije biti svjesne svih tih izazova i stuacije u kojoj se nalazimo i adekvatno odgovoriti na to“, kazao je Adilović

 

Prvi put na svečanoj akademiji Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku je danas bio izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, mostarski muftija Salem ef. Dedović, koji je ovom prilikom naglasio da anašnji događaj nije uobičajen, te da je ovo važan kulturno-društveni događaj grada, kantona, ali i mnogo dalje.

„Bosanske medrese su centri duhovnosti kulture,važni obrazovni i razvojni centri koji u ovom vremenu čuvaju ono na čemu se temelji budućnost ove zemlje. Volio bih kada bi i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona sa jednog ovakvog događaja poslao poruku kakvu je danas posalo vaš premijer“ , kazao je Dedović.

 

Uz prigodan kulturno-vjerski program ovom prilikom proglašeni su najbolji učenici, učenici generacije, a ovo priznanje pripalo je Hadži Otuzbiru i Emini Maglić.

 

novum.ba

Čitano 331 puta
All for Joomla All for Webmasters