Počelo sa radom Udruženje ”Sreća za sve” – Prva novčana donacija stigla iz Muftijstva travničkog

13 Juli 2019

Novoosnovano humanitarno udruženje “Sreća za sve” Travnik, ima za cilj da kroz svoj rad i djelovanje pruži podršku djeci s poteškoćama u razvoju, ali i njihovim roditeljima.

Cilj je, kako ističu iz ovog udruženja, poboljšati kvalitet života djeci s poteškoćama u razvoju i uključiti ih u sve sfere života. Jednako je važno pružiti odgovarajuću podršku roditeljima, koji nerijetko, tek kroz ovakve organizacije i dobivaju jedinu pomoć, a težinu njihove svakodnevnice, te stalnu brigu o djetetu koje ima poteškoće u razvoju, teško se mogu prevazići bez podrške. U nešto boljoj poziciji su oni roditelji koji imaju podršku porodice i prijatelja, ali briga o ovoj djeci ne smije biti stvar izbora ili spleta određenih okolosti.

Neophodno je institucionalno rješavanje brojnih pitanja od značaja za kvalitet života djece s poteškoćama u razvoju i njihovih porodica. No dok se to ne riješi, a udruženje će svakako raditi na tome, neophodna je pomoć šire društvene zajednice. Tek po osnivanju, podršku su pružili vlasnici Konobe Plava voda i Ćevabdžinice Hari, jer su ugostili članove udruežnje, a veoma ih je obradovala i donacija Muftijstva travničkog. Naime, Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ nedavno je, cijeneći značaj rada sa osjetljivim kategorijama društva, različitim ustanovama i udruženjima uručio donacije, koje su dobili zavod Drin iz Fojnice, Centar Duga Novi Travnik, udruženja Leptir i Slatki svijet iz Bugojna, a sa izvjesnim zakašnjenjem, s obzirom da su tek osnovani i Udruženje Sreća za sve iz Travnika.

Ovo je prva novčana donacija i po tome je veoma značajna, a tek uz ovakvu pomoć udruženje može ostvarivati zadate ciljeve. U tom smislu, od velikog značaja bi bilo i iznalaženje adekvatnih prostorija, za koje postoji velika potreba. Udruženje ima način da opremi prostor i u potpnosti ga prilagodi djeci s poteškoćama u razvoju. Na ovaj način stvorili bi se uvjeti za organiziranje različitih radionica, a to bi otvorilo put za osnivanje prijeko potrebnog dnevnog centra u Travniku. Udruženje je tek osnovano i ovo je prilika za sve koji mogu pomoći, da ih podrže. Svako u okviru svoga djelovanja može unaprijediti rad udruženja i na taj način poboljšati kvalitet života djece s poteškoćama u razvoju i pruži neophodnu pomoć njihovim roditeljima. Na kraju, to i stoji u temelju osnivanja Udruženja Sreća za sve, a potreba da se pomogne onima koji očekuju pomoć temelj je i svakog humanog bića. Naši sugrađani, pa i oni koji žive van granica BiH, više puta pokazali su tu svoju plemenitu stranu, pa je za očekivati da pomoć i ovaj put neće izostati.

(Agencija DAN)

Čitano 558 puta
All for Joomla All for Webmasters