Mektebska nastava na području Muftijstva travničkog obustavlja se do daljnjeg

12 Mart 2020

Na osnovu Instrukcije reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH za postupanje u slučajevima širenja korona virusa, te uputa nadležnih državnih organa, a u cilju preveniranja širenja korona virusa, obustavlja se mektebska nastava u svim mektebima na području Muftijstva travničkog do daljnjeg.

Muftijstvo travničko još jednom apeluje na sve pripadnike i članove Islamske zajednice da se pridržavaju uputa nadležnih državnih organa i na taj način pokažu odgovornost prema vlastitom zdravlju i zdravlju drugih osoba u njihovoj okolini i podsjeća na instrukciju Reisu-l-uleme za vrijeme trenutne epidemiološke  situacije:

 

 

Shodno kur'anskom načelu ,,...ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, - kao da je svim ljudima život sačuvao ..."(K, 5:32) i slijedeći uputu Poslanika, a.s.: ,, Ako čujete da se pojavila opasna zarazna bolest u nekoj zemlji ne ulazite u nju. Ako se pojavi u zemlji u kojoj se nalazite, ne izlazite iz nje bježeći. " (Buharija i Muslim), a na temelju odredbe člana 10. Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta i člana 4. Pravilnika o reisu-1-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini , Reisu-1-ulema donosi:

INSTRUKCIJU O POSTUPANJU

za vrijeme trenutne epidemiološke  situacije u svijetu, koja zahvata i područje Bosne i Hercegovine, domovinskih zemalja  i bošnjačke dijaspore, a u cilju preduzimanja mjera radi sprečavanja širenja bolesti koju uzrokuje korona  virus (COVID-19).

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini poziva svoje članove i pripadnike na maksimalnu odgovornost i iskazivanje brige prema svom zdravlju i zdravlju  drugih, te  pridržavanje  svih mjera prevencije, predostrožnosti, odgovonog ponašanja i preporuka koje izdaju nadležne institucije  i ustanove.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini apeluje na sve vjenike i vjenice da se nakon obavljanja dnevnih namaza i džuma-namaza bespotrebno ne zadržavaju u zatvorenim  prostorijama i haremima džamija, mesdžida i drugih objekata Islamske zajednice, te  da  prostorije  u kojima  se obavljaju obredi dodatno  očiste, dezinficiraju  i provjetravaju.

Svim osobama iz rizičnih grupa, koje su kao takve definisane u  preporukama  nadležnih  državnih organa, preporučuje se da sve dnevne namaze obavljaju u kući/stanu, te da umjesto džuma-namaza  u  svojim  domovima klanjaju podne-namaz.

Preporučuje se praćenje i pridržavanje uputa nadležnih državnih organa a koje se odnose na obustavu nastave u svim obrazovnim institucijama. U skladu s tim obustavlja se izvođenje mektebske pouke do daljnjeg.

Svi organi Islamske zajednice, od džematskih odbora do rukovodstava odgojno-obrazovnih ustanova,  poduzet   će  dodatne  sanitarne  mjere  da  bi  se  pojačano   održavala  čistoća,  kako prostorija, tako  i posjetitelja.

Organizacija svih drugih kolektivnih vjerskih obreda (dženaza), programa  i manifestacija  treba da bude u skladu sa preporukama i naredbama nadležnih  institucija i ustanova, koje  se odnose  na  organizaciju javnih  skupova i manifestacija.

Čitano 1865 puta