Centralni bajram namaz za područje Muftijstva travničkog u Elči Ibrahim-pašinoj medresi uz poštivanje mjera samozaštite

29 Juli 2020

Kurban bajram je u petak 10. zu-l-hidže 1441. hidžretske godine odnosno 31. jula 2020. godine.

Kurban bajram se obilježava četiri dana od 10. do 13. zu-l-hidže 1441. hidžretske godine odnosno od 31. jula do 03. avgusta 2020. godine. Centralni bajram-namaz za područje Muftijstva travničkog klanjat će se u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku. Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Vrijeme bajram namaza je u 6 sati i 15 minuta.

 

"Mjere predviđaju, između ostalog, i osiguranje dezinfekcionih sredstava za ruke na ulazu u džamije, kao i hlor za dezinfekciju obuće, onemogućavanje korištenja abdesthana, zajedničkih peškira i drugih predmeta i sredstava za zajedničku upotrebu, izrađene su uz konstataciju sa zdravstvenim radnicima, epidemiolozima i nadležnim kriznim štabovima", obrazložili su iz Islamske zajednice.

Naglašeno je da bajram-namazu ne smiju prisustvovati osobe koje imaju koronavirus, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim, onaj ko ima simptome koronavirusa, osoba kojoj je propisana izolacija ili kojoj je neko od ukućana u samoizolaciji, a često su u kontaktu.

Po dolasku u džamiju, objasnili su iz Islamske zajednice, vjernici su dužni: obaviti ličnu higijenu i uzeti abdest, ispravno nositi masku, izvršiti dezinfekciju ruku na ulazu, izbjegavati bliski kontakt i održavati propisanu fizičku distancu, nositi i koristiti vlastitu sedžadu prethodno dezinficiranu, obuću odlagati u pojedinačne kese, po dolasku kući primjenjivati higijenske mjere koje se odnose na presvlačenje odjeće i obuće te drugih higijenskih mjera.

Ukazali su i na način čestitanja Kurban-bajrama.

"Shodno infrastrukturnim mogućnostima, kao i vremenskim prilikama, predviđa se organizovanje klanjanja bajram-namaza na otvorenom, na tradicionalnim musalama. Čestitanja će se obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance. Džematski odbori su dužni angažirati redare za praćenje poštivanja propisanih mjera", naveli su.

Islamska zajednica je zahtijevala otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti, prijema i drugih vjerskih manifestacija osim namaza. Osvrnuli su se i na način izvršavanja molitvi.

"Instrukcija predviđa i da se u džamijama do daljnjeg klanjaju samo farzovi, odnosno da se obavljaju samo obavezne molitve, radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džuma-namaz. Hutba se ograničava na pet-sedam minuta, a dova uči odmah poslije farza. Sabah-namaz, na dan Kurban-bajrama, u džamiji/džematu će klanjati samo imam i džematski odbor. Džamije će za bajram-namaz biti otvorene 15 minuta prije početka namaza uz primjenu mjera zaštite", istakli su.

Islamska zajednica je pozvala na primjenu zaštitnih mjera i nakon blagdana naglasivši da glavni imam može poduzeti dodatne mjere. Objavili su i sugestije za postupanje s kurbanskim mesom.

- Muslimani koji su pripremili životinju za izvršenje propisa kurbana, dužni su primijeniti propise Islama koji se odnose na žrtvu kurbana u pogledu zdravlja, starosne dobi i drugih osobina odabrane životinje;

- sam čin žrtvovanja kurbana provesti prema propisima Islama;

- obradu mesa i svih dijelova kurbana obaviti tako da se ne umanji vrijednost ispravnog izvršenja propisa;

- podjelu kurbanskog mesa vršiti uz primjenu svih epidemioloških mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom. S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, kurbansko meso se može zadržati za vlastite potrebe;

- nejestive dijelove kurbana (unutrica i sl.) zbrinuti na ekološki prihvatljiv način u skladu s propisima Islama i važećim propisima državnih organa

- Rijaset Islamske zajednice preporučuje muslimanima da kožicu kurbana - bravčeta zbrinu na ekološki prihvatljiv način ili obrade i zadrže za svoje potrebe (postekija za klanjanje namaza i sl.). Oni koji to nisu u stanju učiniti, predat će je na sabirno mjesto. S goveđim kožicima treba postupati kao i do sada.

Čitano 706 puta