Održana 31. redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva travničkog

16 Decembar 2020

U srijedu 16. decembra 2020. godine u prostorijama Muftijstva travničkog održana je 31. redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja.  Sjednici kojom je predsjedavao muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović prisustvovali su direktor Elči Ibrahim-pašine medrese, glavni imami medžlisa na području Muftijstva travničkog, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, rukovodilac Škole Kur'ana te sekretar Muftijstva.

Savjet za vjerska pitanja je iskazao zahvalnost imamima i džematlijama na području Muftijstva travničkog na uspješno organizovanoj akciji prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode tokom koje je prikupljeno oko 65 tona različitih poljoprivrednih kultura koje su dostavljenje odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice za potrebe učenika i studenata: Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku, Medresi Reis Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu, Islamskom pedagoškom fakultetu u  Bihaću, PPU "Emina" u Jajcu, PPU "Rejjan u Vitezu, obdaništu "Sultan Fatih" u Novom Travniku, zatim ustanovama za brigu o socijalno ugroženim osobama: javnim kuhinjama Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" u Bugojnu, Novom Travniku i Banja Luci te zdravstvenim ustanovama: Kantonalnoj bolnici Travnik i Bolnici za plućne bolesti Travnik.

 

Na sjednici je konstatovano da se mektebska nastava realizuje prema novom NPP-u i uz poštivanje propisanih mjera samozaštite u uslovima pandemije korona virusa. Usvojen je zaključak da će zimski raspust u mektebskoj nastavi biti od 02. do 15. januara 2021. godine.

 

Naglašeno je da se sve vjerske aktivnosti u džamijama i dalje realizuju prema instrukcijama Rijaseta islamske zajednice. 

 

Odlučeno je da se krene sa pripremama za takmičenje za djecu i mlade u učenju određenih kur'anskih sura pod nazivom "HIND 2021" kao i da se organizuje sergija za Školu Kur'ana Muftijstva travničkog. Prijave za takmičenje vršit će se putem nadležnih medžlisa do 31.12.2020. godine.

 

Redovni seminari za imame i vjeroučitelje planirani za mjesec januar 2021. godine odgađaju se zbog pandemije korona virusa. 

 

Čitano 573 puta