Obilježeno 25 godina od stradanja Bošnjaka Ahmića i Općine Vitez

17 April 2018

Učenjem Jasini-šerifa na šehidskom mezarju u Vitezu i prigodnim programom u Ahmićima 16. aprila 2018. godine obilježeno je 25 godina od stradanja džematlija Ahmića i Bošnjaka općine Vitez.

I ove godine kao i do sada, dostojanstveno i prigodnim programom, prisjetili smo se stradanja i zločina nad Bošnjacima općine Vitez, a posebno nad džematlijama Ahmića koji se desio 16. aprila 1993. godine. Tog dana su ekstremne snage HVO-a na najsvirepiji način ubile 116 civila mještana Ahmića od kojih je najmlađa žrtva imala svega 3 mjeseca.

 


Program je počeo učenjem Jasini-šerifa na šehidskom mezarju u Vitezu kojeg su proučuli glavni imami Muftijstva travničkog i imami MIZ Vitez, a dovu je proučio Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Nakon toga prisutni su se uputili ka Ahmićima gdje je nakon podne-namaza uslijedio prigodan program. Voditelj programa bio je Mahir-ef. Husić, imam džemata Ahmići. NA početku programa u džamiji prisutnima se obratio gospodin Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. U svom govoru gospodin Izetbegović je naglasio da mi nismo u stanju razumjeti niti shvatiti zločin počinjen u Ahmićima, ubijanje i paljenje civila, djece, žena i kuća, jer „da bi shvatili zlo morate u sebi imati barem malo zla“, rekao je,između ostalog, gospodin Izetbegović.

 


Nakon toga uslijedilo je kratko obraćanje glavnog imama MIZ Vitez Omer-ef. Sikira koji je uporedio zločin u Ahmićima i stradanje Bošnjaka općine Vitez sa „Godinom tuge“, a neuspijevanje dušmana u njihovim poganim i zlim namjerama da u potpunosti izbrišu Bošnjake sa ovih područja sa „Miradžom“, tj. pomoći i podršci od strane Allaha Milostivog Koji nije dozvolio da se zle nakane dušmana ostvare.

 


Zatim je riječ preuzeo Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je u svom govoru, između ostalog, posebno naglasio da nema oprosta niti zaborava jer „ko ima pravo i ko smije u ime brojnih šehidskih porodica oprostit zločincima njihov zločin“, kazao je Muftija. „Mi živimo u državi uz druge narode i jesmo za suživot i zajedniči prosperitet, ali niko nema pravo preći preko strahovitih zločina i genocida nad Bošnjacima i zaboraviti ono što se desilo,“ istakao je dr. Adilović.

 


Na kraju programa, prisutnima se obratio izaslanik Reisu-l-uleme i njegov zamjenik mr. Husein-ef. Smajić koji je podsjetio prisutne vjernike da šehidi nisu mrtvi: „oni su živi i počašćeni nagradom od svoga Gospodara,a li mi to ne osjećamo. Šehidi su posebna kategorija ljudi i njima pripada posebno mjesto na budućem svijetu kao i na ovom.“

 


Među brojnim prisutnim, koji su na ovaj tužan dan došli u Ahmiće da odaju počast šehidima i šehidskim porodicama polaganjem cvijeća na šehidskom spomen-obilježju u Ahmićima, bili su: premijer Federacije BiH gospodin Fadil Novalić, podpresjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović, ministar za pitanja boraca i invalida oslobodilačko-odbrambenog rata gospodin Salko Bukvarević, ministar za raseljene osobe i izbjeglice dr. Edin Ramić, premijer Srednjobosanskog kantona gospodin Tahir Lendo te brojni načelnici općina i druge ličnosti iz političkog života SB kantona i općine Vitez.

 


Omer ef. Sikira, glavni imam MIZ Vitez

Čitano 289 puta
All for Joomla All for Webmasters