Muftija travnički sa saradnicima uzeo učešće na okruglom stolu "Mekteb i mektebska pouka Islamske zajednice u BiH u vrijeme pandemije virusa Covid-19" u Sarajevu

01 Septembar 2021

U srijedu, 01.09.2021., u realizaciji Uprave za vjerske poslove Rijasta IZ-e u BiH oranizovan je okrugli sto na temu "Mekteb i mektebska pouka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije virusa Covid-19" u Studentskom centru Islamske zajednice u Sarajevu.

Ispred Muftijstva travničkog okruglom stolu su prisustvovali Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Muhamed-ef. Pezić, glavni imam MIZ Novi Travnik Salih-ef. Zukić i glavni imam MIZ Donji Vakuf Amir-ef. Čavak.

Na početku okupljenima se obratio Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović sa prigodnom porukom, a potom su uslijedile najavljene sesije.

Tokom prve sesije o mektebu kao temelju islamskog odgoja i obrazovanja muslimana u Bosni i Hercegovini govorio je Muftija bihaćki hfz. Mehmed-ef. Kudić, a o mektebskoj pouci u okolnostima pandemije virusa Covid-19 u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Svraka.

U okviru ove sesije učesnicima su predstavljena i iskustva o organizaciji mektebske pouke tokom pandemije u Sloveniji i Sjevernoj Americi, o čemu su govorili Sead-ef. Karišik i dr. Hazim-ef. Fazlić.

O izazovima organiziranja mektebske pouke u okolnostima pandemije virusa Covid-19 na nivou i području medžlisa govorili su glavni imami medžlisa Travnik i Zvornik, dr. Salih-ef. Indžić i Haris-ef. Mustajbašić, dok je o organizaciji mektebske pouke u jednom mektebu govorio Samir-ef. Krbuljić, imam Medžlisa Živinice.

O strukturi mektebskog časa učesnicima će govorio je Muhamed-ef. Abaz, imam MIZ Sarajevo, dok je vjeroučiteljica Enisa Gazija-Pajt imala izlaganje o iskustvima organizacije nastave islamske vjeronauke u osnovnim školama u okolnostima pandemije.

Efikasnost poduzetih mjera Islamske zajednice u doba vanredne situacije izazvane pandemijom Covid-19 na primjeru Muftijstva zeničkog tema je o kojoj je u okviru treće sesije učesnicima govorio dekan Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici prof.dr. Muharem Adilović, a direktor Uprave za vjerska pitanja Ismail-ef. Smajlović u završnom obraćanju učesnicima je predstavio smjernice i preporuke o organizaciji mektebske pouke u posebnim okolnostima.

(Preporod.info/Muftijstvo travničko)

Čitano 186 puta