Muftija travnički prisustvovao svečanom otvorenju vakufskog doma za potreba učenika Elči Ibrahim-pašine medrese

10 Septembar 2018

U subotu, 08. septembra 2018. godine Elči Ibrahim-pašina medresa svečano je otvorila vakufski dom za potrebe njenih učenika.

Presjecanju vrpce i zvaničnom otvaranju vakufskog doma predhodio je svečani program na kojem je bio prisutan znatan broj zvanica i gostiju, a među njima izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BIH, Ibrahim ef. Begović, muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović, direktor Crvenog polumjeseca UAE u BiH i predstavnik donatora, g. Mahmud Jusuf, Premijer Vlade SBK-a, g. Tahir Lendo, koordinator odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ, Seid ef. Eminović.

Na početku programa poslije uvodnog ašareta, ilahije i konferanse obratio se direktor Medrese, mr. Dževdet Šošić koji je u svojstvu domaćina prisutnima iskazao dobrodošlicu.
Počevši od osnivanja pa do danas direktor Šošić se prisjetio puta kojeg je Medresa prošla da bi danas sa ponosom se izgovaralo njeno ime.

Poslije direktora Šošića obratio se Muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović i u svome obraćanju istakao važnost vakufa.

Svečani program otvaranja vakufskog doma svojim prisustvom uveličao je i Premijer Vlade SBK-a, g. Tahir Lendo. Premijer Lendo u svome obraćanju je iskazao veliko zadovoljstvo napretka Medrese i zahvalnost Medresi što napredovanjem čini lijepu sliku SBK-a.

Donator vakufskog doma nije mogao prisustvovati svečanom otvorenju, u ime donatora obratio se direktor Crvenog polumjeseca UAE u BiH g. Mahmud Jusuf.
"Naš donator je posijao vakuf baš na ovome mjestu, geografski udaljenom ali će korištenje ovoga vakufa dok je trajanja donositi sevape našem donatoru." istakao je g. Mahmud Jusuf.

Izaslanik Reisu-l-uleme, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ, Ibrahim ef. Begović u svome obraćanju je rekao: "Iskazujem svoju sreću i čestitke Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku, koja pokazuje da infrastrukturnim širenjem i povećanjem kvalitete obrazovanja iz godine u godinu ide ka naprednoj i još uspješnijoj srednjoj školi."

Donator ovog vrijednog projekta koji je nazvan vakufski dom za potrebe učenika Elči Ibrahim-pašine medrese je čestiti čovjek iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gospodin Ferradž Ali Bin Hamude.
Želja gospodina Ferradža Ali Bin Hamude je bila da od poslatih sredstava nekoliko učenika dobije jednokratne stipendije. Na dan svečanog otvorenja predstavnik donatora g. Mahmud Jusuf, uručio je četiri jednokratne stipendije sa po 500 konvertibilnih maraka.

Pred svečani čin presjecanja vrpce iskorištena je prilika da se zahvalnicama najzaslužnijim osobama zahvali na doprinosu za ovaj projekat.

Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović uručio je zahvalnicu direktoru Crvenog polumjeseca g. Mahmudu Jusufu za pomoć i doprinos u radu Medrese.

Premijer g. Tahir Lendo uručio je zahvalnicu g. Mahmudu Jusufu za Samija Abdulaha, čovjeka koji je dao veliki doprinos da dođe do realizacije kupovine i opremanja ovog vakufskog objekta.

Izaslanik Reisu-l-uleme, Ibrahim ef. Begović uručio je zahvalnicu predstavniku donatora g. Mahmudu Jusufu za g. Ferradža Ali Bin Hamude, najzaslužnije osobe za otvorenje vakufskog objekta.

Na kraju svečanog programa dovu je proučio glavni imam MIZ Travnik, mr. Salih ef. Indžić.

Izaslanik Reisu-l-uleme, Ibrahim ef. Begović i predstavnik donatora g. Mahmud Jusuf otkrili su spomen ploču i pristupili svečanom činu presjecanja vrpce uz muftiju travničkog dr. Ahmed ef. Adilovića i Premijera g. Tahira Lendu.

Čitano 518 puta
All for Joomla All for Webmasters