Muftija travnički prisustvovao centralnoj svečanosti manifestacije "Dani Bošnjaka Šipova"

28 Juli 2020

Već osmu godinu zaredom u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce i džemata Šipovo organizirana je manifestacija „Dani Bošnjaka Šipova’’, čiji je cilj veća afirmacija Bošnjaka šipovačkog kraja u vjerskom i društvenom životu, kao i glas protiv njihove marginalizacije kako u ovom gradu, tako i na cijelom području entiteta Republike Srpske.

 

Ovogodišnja manifestacija počela je 23. jula mevludskim programom u povratničkom mjestu Pljeva. Dan kasnije upriličena je džuma-namaz u Volarima, a nakon toga proučena je dova na temeljima Đerzelez Alijinog turbeta u Gerzovu. Isti dan, ali u večernjim satima upriličen je mevlud u Bešnjevu.

 

Posljednjeg dana manifestacije održana je centralna svečanost u haremu džamije u Šipovu, a prisutnima su se obratili dr. Ahmed ef. Adilović, muftija travnički, glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić i u ime domaćina potpredsjednik Skupštine opštine Šipovo Almedin Mešić.

 

Prisutni domaćini i gosti iz svih mjesta sa područja MIZ Jajce su u Šipovu slušali poruke o stvarnosti života Bošnjaka u entitetu Republici Srpskoj, ali i poruke optimizma, podrške te neophodnosti ostajanja i postojanja na ovim prostorima.

 

Na centralnoj svečanosti prisutni su mogli uživati u izvođenju ilahija Mustafe Isakovića te Melise Mešić, Nejre Gromila i Hane Kunić. Također, program je obogatio i upotpunio svojim glasom i izvedbom sevadlinki poznati bh. pjevač jajačkih korijena Jasmin Burek.

 

Predvođeni Ahmedom ef. Hadžićem, predstavnicima džematskog Odbora kao i sami Šipovljani pokazali su kao dobri domaćini. Ovogodišnji program za razliku od ranijih godina bio je slabije posjećen zbog pandemije koronavirusa koji je uveliko primijenio naše živote i sami tok mnohih događaja.

 

Veza preko MIZ Jajce

 

Na području opštine Šipovo danas živi nešto više od 450 Bošnjaka, dok je prije rata 2.965 u 11 mjesnih zajednica. Uglavnom su nezaposleni i preživljavaju od poljoprivrede. Mladih skoro pa da i nema.

Bošnjački političari iz samog vrha vlasti Šipovo rijetko posjećuju, osim kad je u pitanju izborna godina, a glavna spona s Federacijom BiH odvija se preko Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

(MIZ Jajce)

Čitano 206 puta
All for Joomla All for Webmasters